Društvo 2

20.04.2024.

14:45

U Čačku 3.420 nezaposlenih: Ovo su najdeficitarnija zanimanja u gradu

Prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku je evidentirano 3.420 nezaposlenih lica, najveći broj nezaposlenih je četvrtog i trećeg nivoa kvalifikacija.

Izvor: Beta

U Čačku 3.420 nezaposlenih: Ovo su najdeficitarnija zanimanja u gradu
RINA

Podeli:

Ovo je za 14 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Čačak, prema rezultatima poslednjeg popisa, ima 106.876 stanovnika.

Lica bez zanimanja i stručne spreme čine 19 odsto od ukupnog broja nezaposlenih. Među nezaposlenima najviše je ljudi koji imaju više od 50 godina, što je 43,9 odsto od ukupnog broja nezaposlenih, a 16,8 odsto nezaposlenih su mladi do 30 godina.

Najveći broj čeka na zaposlenje do tri meseca, odnosno 19,6 odsto, 15,7 odsto čeka na zaposlenje jednu do dve godine i 14,3 odsto čeka više od 10 godina. Suficitarna zanimanja u Čačku u 2023. su bila nekvalifikovani radnici, ekonomski tehničari, prodavci, metalostrugari, automehaničari, bravari, maturanti gimnazije jezičkog ili društvenog smera.

Među takvim zanimanjima bile su i medicinske sestre, diplomirani ekonomisti za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, diplomirani pravnici, učitelji. Deficitarna zanimanja su bila pomoćnici stolari, instalateri, grejanja i mehaničari, vozači viljuškara, magacioneri, nastavnici razredne nastave, više medicinske sestre.

Nedostajale su i arhitekte, inženjeri saobraćaja, profesori engleskog jezika i književnosti, diplomirani inženjeri rudarstva, diplomirani ekonomisti za unutrašnju i spoljnu trgovinu, andragozi, farmaceuti.

Najugroženije grupe na tržištu rada u 2023. godini u Čačku bila su lica bez osnovnog obrazovanja i završene srednje škole, mladi do 30 godina starosti bez radnog iskustva, žene.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: