Društvo 0

18.04.2024.

11:43

Ima li štete od mraza u čačanskim voćnjacima? VIDEO

Veliki pad temperature i sneg u aprilu iznenadio je sve ove godine, ali ponajviše voćare.

Izvor: B92.net/TV Prva

Ima li štete od mraza u čačanskim voćnjacima? VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Prvo smo bili radosni kada je kiša udarila, ali kada je juče i sutra udario sneg koji nismo očekivali ali srećom ga nije bilo mnogo. Snega ove godine nije ni bilo, ali ove godine je i vegetacija krenula mnogo ranije. Videćemo i sami kako će sve to da se odvija u narednom periodu", rekao je Radivoje Domanović, voćar.

"Nema mehaničkih oštećenja u voćnjacima iako je bilo snega", dodao je.

"Stanje je za sada dobro, nije bilo nikakvih problema sa jučerašnjim snegom i padavinama. Temperatura je bila iznad nula stepeni, tako da nema nikakvih oštećenja. Voće je jako dobro podnelo temperature ove godine i očekujemo da će tako ostati, da ovo zahlađenje neće izazvati nikakve probleme kada govorimo o rodu voća ove godine", rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo Čačak.

Kako navodi Jevremović, ukoliko dođe do mraza u narednim danima može doći do oštećenja plodova.

"Po prognozi mislimo da neće toga biti, ali ukoliko do toga dođe, to može naravno uticati na smanjenje prinosa u nekom malom procentu i može dovesti do nekih oštećenja na plodovima, da smanji njihovu vrednost, da dođe do pojave rđeste prevlake na plodovima. Međutim, očekujemo da do toga neće doći", rekao je Jevremović.

Kako će sneg i loše vreme uticati na rod maline i kupine pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: