Društvo 0

16.04.2024.

10:08

Sve je spremno: Poljoprivrednici nemaju razloga za brigu? VIDEO

Sve je spremno za borbu gradnih strelaca protiv gradonosnih oblaka. Sezona je počela juče, a trajaće do polovine oktobra.

Izvor: B92.net/TV Prva

Sve je spremno: Poljoprivrednici nemaju razloga za brigu? VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Što se tiče poljoprivrede, Republika Srbija vrši sve ono što je praktično retko u bilo kojoj zapadnoj zemlji, da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima kada je zaštita od grada u pitanju. Nabavljen je optimalan broj raketa, preko 23.000, tačnije 23.490. Taj broj će se malo i povećati", rekao je prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda.

Geografski položaj ovog dela zemlje često je na udaru gradonosnih oblaka.

U Zapadnoj Srbiji postoje možda uslovi za najveću čestinu gradonosnih oblaka, ali ja bih ovde iskoristio priliku da naglasim da nigde u svetu, znači stav Svetske meteorološke organizacije je da je grad elementarna nepogoda koja ne može nigde, nikakvim sredstvima da se spreči. Znači nigde u svetu, nikakvim sredstvima se to ne može sprečiti, ali ono što se može, to je da se pokuša da se umanje štete od grada na neki prihvatljiv nivo.

Na temu mogućeg paklenog leta koje je pred nama Todorović je istakao da nema bojazni.

"Mi ćemo imati leto koje će biti toplije od proseka. Znači očekuju se da leto bude toplije za plus dva stepena, odnosno na neke standardne temperature. I otprilike prosečne količine padavina se očekuju. Uslovi se menjaju tako da ne očekujemo ekstremne pojave kao što je to bilo na primer u prošloj godini.

Iako je leto praktično počelo ovog aprila, već sutra u noći ka četvrtku u višim planinskim predelima biće uslova za sneg.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Ekonomija

Oni najviše zarađuju u Nišu

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada stanovnika Niša iznosila je u februaru ove godine 90.438 dinara, što je za 3.687 dinara manje od republičkog proseka.

12:11

28.4.2024.

1 d

Podeli: