Društvo 2

01.04.2024.

15:45

Oni su budućnost Srbije: Mladi inovatori iz Čačka oduševili Moskvu

Da Srbija nema razloga za brigu kada su u pitanju inovacije, pokazuje i grupa mladih Čačana koja je oduševila svet svojim izumima.

Izvor: RINA

Oni su budućnost Srbije: Mladi inovatori iz Čačka oduševili Moskvu
RINA

Podeli:

Bivši učenici Tehničke škole Salonu Inovacija u Moskvi, predstavili su svoj projekat "Pametna kuća" svetu, osvajajući pažnju i poštovanje mnogih.

"Na salonu u Moskvi učestvovalo je više od 20 zemalja, gde je predstavljeno više od 200 projekata iz raznih oblasti industrije i nauke. Sa nama je bila naša mentorka Olga Dukić i deo tima Luka Stojanović, Dragan Parezanović i Jelena Paunović", rekla je Tijana Lazović za RINU.

Veljko Jerotijević je, takođe deo ovog zlatnog tima mentorke Olge Dukić koji je sa ponosom istakao osvojene nagrade.

"Osvojili smo zlatu medalju za izvanredan uspeh na Salonu inovacija, zlatnu medalju za najbolju inovaciju od Internacionalne federacije inovatora i specijalnu nagradu na Salonu za najbolju ideju u kategoriji mladih", rekao je Veljko.

To nije kraj njihove priče, osim što su demonstrirali svoje već ostvarene uspehe, ovi briljantni umovi predstavili su i svoj najnoviji projekat: edukativnog robota koji obećava revoluciju u učenju i u tom velikom ruskom gradu osvojili zlato.

"Edukativni robot je naš najnoviji projekat, nazvali smo ga "Prizma bot" po uzoru na školu naše razredne i mentorke u kojoj smo ceo ovaj projketa i započeli. U pitanju je prvi srpski edukativni robot i mi sa svim našim iskustvom pokušavamo da na najbolji način deci približimo osnovna znanja iz oblasti programiranja, elektronike i elektrotehnike, da ih zainteresujemo za to i da mogu da razviju konkretan projekat i steknu praktična znanja", zaključio je Luka Bujošević.

Put ovih mladih i briljantnih umova iz Čačka nije bio lak, ali njihova upornost, talent i predanost su im doneli zaslužene nagrade. Ovi mladi inovatori ne samo da su osvetlali obraz Srbije svojim dostignućima, već su i samom gradu Čačku podarili razlog za ponos.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Ekonomija

Oni najviše zarađuju u Nišu

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada stanovnika Niša iznosila je u februaru ove godine 90.438 dinara, što je za 3.687 dinara manje od republičkog proseka.

12:11

28.4.2024.

1 d

Podeli: