Trg u Čačku dobija ime po poznatom rokeru

Proslavljeni roker Bora Đorđević uskoro će dobiti trg u rodnom Čačku koji će nositi njegovo ime.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2023.

11:23

Trg u Čačku dobija ime po poznatom rokeru
Ilustracija/Foto: Sharp_eye / Shutterstock.com

U velikom parku, u naselju Vinara, u kome se rodio i odrastao, mini scena na otvorenom nosiće Borino ime, prenosi Morava info.

Osim što se lično izjasnio da mu tako nešto imponuje, ideju su podržali brojni čačanski rokeri, a papirološka procedura da se Bora ovekoveči, gradski službenici privode kraju.

"U centru grada, u velikom parku, tamo gde je sa svojim prijateljima započinjao svirke, jedan trg poneće njegovo ime. Tu je i mini scena, gde će mladi, još neafirmisani čačanski bendovi tokom leta moći da sviraju. Nas Čačanin i prijatelj Bora Đorđević svoj rodni grad proslavio je širom sveta. Građane ova odluka neće ništa koštati, jer nema promene podataka u ličnim dokumentima, u vidu promene adrese. To će se dogoditi veoma brzo, dok sve prođe kroz procedure gradskih službi", izjavio je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

"Sve nas posebno je ganula Borina rečenica prilikom njegovog skorašnjeg koncerta da će se u Čačak vratiti zauvek, na padine Jelice. I stihovi njegove nove pesme govore o tome, gde poručuje da se njegovo telo vrati u Srbiju, u Čačak, a srce da mu ostane u Sloveniji. Zato ce trg u parku poneti njegovo ime, da budućim generacijama bude u znanju da je jedan tako veliki muzičar svoju karijeru započeo baš na tom mestu", izjavio je gradonačelnik Čačka.

I sam Bora je kroz osmeh komentarisao ovu ideju, prilikom nedavno održanog koncerta u Čačku.

"To priznanje obično daju posthumno, a meni to posthumno ne znači mnogo, jer neću znati. Voleo bih da doživim tako nešto u Čačku. Doduše, imam nešto slično u beogradskom Zoološkom vrtu, tamo postoji staza koja se zove "Borino sokače", rekao je tada roker.

One koji ga poznaju ne iznenađuje Borina želja da za života dobije obeležje koje se inače dodeljuje posthumno, jer je roker oduvek bio buntovan, revolucionaran, uporan u borbi protiv pravila. Ideju su podržali brojni rok i pop muzičari Čačani, otkrivajući momente koje javnost do sada nije znala.

"Bora je to priznanje zaslužio svojim radom i tragom koji je ostavio u rok muzici i to je nesporno. Poznato je da je Bora uvek bio "slab" na Čačane, zato je uvek kada je mogao pomagao mladim muzičarima koji stupaju na scenu. Javnost verovatno ne zna da je Bora mnogima poklanjao svoje tekstove, pisao aranžmane, urgirao i zvao producente, koristio svoje kontakte i veze, a sve u želji da Čačane afirmiše. Mnogi koji danas imaju uspešne karijere, prepoznaće se, i svi su mu zahvalni", kaže Ljubinko Milošević Meho, bubnjar benda "Krvna grupa" koji je sa Borom svirao u "Suncokretima".

Podsećamo, Bora je nedavno odbio ponudu svojih prijatelja koju mu nude kuću da se s porodicom vrati u Čačak. Na sceni, pred više hiljada Čačana ostavio je usmeni testament, da želi parcelu na Jelici, gde će se naći njegovo telo, dok će mu srce ostati u Sloveniji, gde sada živi sa suprugom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: