Predstavljen prvi dorćolski med

Prvi dorćolski med "Bee Mama" predstavljen je danas u Re-Kreativnom centru Silosi Beograd, kao i Medonosni vrt gde je posađeno 700 medonosnih biljaka.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.10.2021.

20:00

Predstavljen prvi dorćolski med
Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

"Bee Mama" je med koji je dobijen iz košnica koje je udruženje Supernatural u saradnji sa Gaia pokretom, postavilo na Svetski dan pčela, uz zasnivanje Medonosnog vrta.

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić, nakon što je probao prvi med sa Dorćola, kazao je da je ukus fantastičan i istakao da je intersantno to da potiče od biljaka koje su u okolini Silosa, odnosno uz Dunav.

Stojčić kaže da će te, medonosne biljke, pripadati u budućnosti linijskom parku.

"Puno smo govorili o značaju pčela i medonosnih biljaka generalno u eko sistemu Grada Beograda i pokušaćemo da objasnimo Beograđanima koliko je važno imati takve biljke, koliko one utiču na oprašivanje svih ostalih biljaka i koliko to utiče na zdraviji, drugačiji Beograd, na sve ono što nije uobičajeno za neke druge gradove", kazao je Stojčić.

Medonosni vrt, budući beogradski pčelinjak, uspostavljen je uz podršku ambasada Holandije i Slovenije u Srbiji, a predstavlja mali doprinos unapređenju biodiverziteta Grada Beograda.

Ambasador Holandije Jost Reintjes kazao je da je ambasada Holandije rešila da podrži ovaj projekat jer je reč o prirodi i zdravlju.

Kako kaže, i Holandija i Srbija žele da budu deo zdravijeg okruženja.

"Sviđa nam se Beograd i mislimo da bi mogao da bude malo zeleniji nego što je sada", kazao je Reintjes.

Ambasador Slovenije Damjan Bergant ispričao je da je Slovenija pre nekoliko godina inicirala u UN da se ustanovi Dan pčela jer je pčela bitna za opstanak ne samo biljaka, već svih nas.

Naveo je da su se 20. maja, na Svetski dan pčela, sa Ambasadom Holandije i udrženjem Supernatural napravili u Beogradu Medonosni vrt i istakao da je ponosan što za samo par meseci mogu i da probaju i jedu taj med koji je proizveden baš u tom vrtu.

"Med je odličan, gust je. Mi ćemo i dalje da pratimo razvoj Medonosnog vrta i svih dešavanja. Drago nam je i što Grad Beograd planira da oformi linijski - zeleni park pored Medonosnog vrta, sve do Pančevačkog mosta, što će dati dodatnu jačinu ideji i značaju pčela", kazao je Bergant.

Podsetio je da je med u Sloveniji jedno od najpopularniji jela i kazao da slovenački doručak ne može da prođe bez maslaca, meda, čaja i jabuka.

"Naša ideja je da promovišemo po školama u Srbiji da deca jedu više meda jer svi znamo koliko je zdrav", naveo je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: