Pre tačno godinu dana počeli radovi na metrou; Mali: Ispoštovali smo predviđenu dinamiku radova

Na današnji dan, pre tačno godinu dana, počeli su radovi na projektu izgradnje beogradskog metroa na Makiškom polju.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2022.

16:51

Pre tačno godinu dana počeli radovi na metrou; Mali: Ispoštovali smo predviđenu dinamiku radova
Foto: Instagram/Siniša Mali

"U ovom periodu, vredno smo radili kako bismo ispoštovali predviđenu dinamiku radova. U pitanju je ogromna površina na kojoj će se nalaziti depo, od čak 72 hektara, tako da je u pitanju veliki posao, na kome se kontinuirano radi u poslednjih godinu dana“, objavio je ministar finansija Siniša Mali na Instagramu.

Trenutno se završava posao nasipanja kamena na Makiškom polju i u toku je nasipanje peska. Atmosferski kolektori su skoro završeni i u toku je izgradnja crpne stanice.

"Mnoge vlasti pre nas su imale u planu izgradnju metroa u Beogradu, ali niko nikada ništa konkretno nije uradio po tom pitanju. Mi, sa druge strane, kao što možete da vidite, veoma aktivno radimo na tom kapitalnom projektu koji je od ogromnog, strateškog značaja za Grad Beograd i Republiku Srbiju.

"Projektom izgradnje metroa sam počeo da se bavim još kao gradonačelnik Beograda i od tada za mene on ima neprocenjiv značaj. Ovo je najveći i jedan od najvažnijih infrastrukturnih, kapitalnih projekata, koji zahteva vreme i strpljenje i svaka faza, svaki korak koji nas vodi ka metrou, moraju se pažljivo planirati i realizovati. Izgradnja metroa olakšaće život građanima i doprineti zdravijem načinu prevoza ljudi, a istovremeno će uticati na rast BDP-a Srbije.

"Metro koji gradimo će biti najsavremeniji mogući, potpuno automatizovan, bez mašinovođe. Prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometra i imaće 21 stanicu. Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometra i imaće 23 stanice. Njih dve će se ukrštati na Savskom trgu. Planirano je da prva linija metroa bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine.

"I pored svetske krize, nastavljamo da sprovodimo kapitalne projekte, koji su važni za kvalitet života naših građana!“, naglasio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: