Do kraja godine - tender za kupovinu novih tramvaja? Vesić: "Potpuna obnova" FOTO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ambasador Šajcarske u Beogradu Urs Šmid prisustvovali su danas svečanosti u hotelu Hilton povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice donacije švajcarskih tramvaja Gradu Beogradu.

Izvor: B92

Subota, 11.09.2021.

12:40

Do kraja godine - tender za kupovinu novih tramvaja? Vesić:
Foto: Beoinfo

Događaju su prisustvovali gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i direktor GSP-a Radiša Momčilović.

Vesić je, obraćajući se zvanicama, istakao da je ovo važan dan za Beograd jer slavimo 20 godina uspešne saradnje Beograda i Bazela, odnosno Švajcarske i Srbije.

"U trenutku kada su ovi tramvaji stigli u Beograd, ukupno ih je došlo 113, a danas ih je u upotrebi 83, ta pomoć je našem gradu bila više nego neophodna. Pravi prijatelji se pokazuju kad je nevolja, a nama su Bazel i Švajcarska u tom trenutku zaista priskočili u pomoć i to nećemo nikada zaboraviti. Ta pomoć nam je pomogla da održimo naš tramvajski sistem i da danas možemo slobodno da planiramo proširenje sistema kao i kupovinu novih tramvaja", rekao je Vesić.

On je dodao da su bazelski tramvaji prevezli za ovaj period oko sedam miliona putnika i prešli oko 30 miliona kilometara.

"Danas kada se Beograd ekonomski razvija možemo da razmišljamo o proširenju naših tramvajskih kapaciteta i o kupovini novih tramvaja. Siguran sam da će grad Beograd do kraja ove godine raspisati tender za kupovinu novih 120 tramvaja u narednih deset godina i time ćemo u potpunosti obnoviti tramvajski saobraćaj. Pored toga planiramo proširenje postojećih i negde oko 80 kilometara novih tramvajskih linija. To je deo naše strategije o ekološkom javnom prevozu", rekao je Vesić.

On je naglasio da Beograd ove godine počinje da gradi metro te da će prva linija biti završena 2028. godine, a druga 2030. godine, kao i da će veoma brzo početi projekat izgradnje Bg voza, odnosno gradske železnice koja će povezivati prigradske delove sa centrom grada.
Foto: Beoinfo
"Ove godine smo prvi put naručili kupovinu sto autobusa na prirodni gas i kupujemo novih deset električnih autobusa tako da do 2030. godine u Beogradu više u javnom prevozu neće biti ni jedno vozilo koje nije ekološki prihvatljivo. To je cilj koji su sebi postavili mnogi veliki evropski gradovi i srećan sam što će Beograd biti među prvima koji će to uspeti da ostvare do 2030. godine", istakao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je ponovio da Grad Beograd ne bi danas bio u ovoj situaciji da te 2001. godine nije bio pomoći Bazela i Švajcarske.

"Mnoge švajcarske kompanije su prisutne u Srbiji i ja se nadam da će i u budućnosti one naći svoje mesto na poslovima koje radimo u Beogradu. Zato vas pozivam da zajednički planiramo budućnost i da budete deo naše budućnosti. To ste zaslužili svojim prijateljstvom, a mi ćemo se truditi da nikada ne zaboravimo ono što ste uradili za nas", rekao je Vesić.

Ambasador Šajcarske u Beogradu Urs Šmid je istakao da se danas slavi 20 godina postojanja bazelskih tramvaja koji saobrađaju Beogradom, a ovaj jubilej poklapa se sa tridesetogodišnjicom švajcarsko-srpske saradnje.

"Bazelski tramvaji predstavljaju dobar primer za rastuću ulogu gradova kao pokretača promena. Međunarodna saradnja ne spada u isključivu nadležnost država, ali, kao što pokazuje primer bazelskih tramvaja, izvanredni rezultati mogu se postići kada se prekogranično udruže gradovi i lokalna saobraćajna preduzeća. To je bio slučaj 2001. godine kada su se oba bazelska saobraćajna preduzeća Basler Verkehrsbetreibe i Baselland transport dogovorila sa beogradskim gradskim saobraćajnim preduzećem GSP o donaciji tramvaja", rekao je Šmid.
Foto: Beoinfo
On je naglasio da nas bazelski tramvaji pozivaju da pogledamo u budućnost i da gradovi širom sveta danas prednjače u međunarodnim naporima za smanjenje zagađenja i očuvanje životne sredine.

"U tom kontekstu tramvaji ponovo potvrđuju svoju važnost kao efikasno, udobno i čisto prevozno sredstvo. Shodno tome Beograd i Vlada Srbije trenutno daju primer u svojim nastojanjima da unaprede prošire i modernizuju javni prevoz sa posebnim fokusom na železnički prevoz i sa ciljem smanjenja potrošnje goriva na bazi ugljenika. Švajcarska je svakako zaiteresovana da ostane partner u javnom prevozu u gradu Beogradu i nadam se da će u bliskoj budućnosti veteranski tramvaji iz Bazela biti dopunjeni modernim tramvajima švajcarske proizvodnje", rekao je ambasador Šajcarske

Kako je dodao, bazelski tramvaji možda ne odražavaju celokupnu sliku naših bilateralnih odnosa, ali se verovatno svrstavaju među najvidljivije elemente švajcarskog prisustva u Srbiji i simbolični su za neke od ključnih vrednosti naše bilateralne saradnje.

Nakon svečanosti za učesnike je organozovana vožnja tramvaja trasom od Ulice Kneginje Ljubice do Kalemegdana gde je organizovana izložba i poseban program posvećen jubileju saradnje Beograda i Bazela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: