Društvo 1

11.06.2024.

8:13

Konačno radi: Ovo se čekalo godinama na Kalemegdanu

Video-nadzor koji je postavljen na Beogradskoj tvrđavi olakšao je posao čuvarima koji brinu o ovom spomeniku.

Izvor: Novosti/A.Z.K.

Konačno radi: Ovo se čekalo godinama na Kalemegdanu
Depositphotos/uroszunic

Podeli:

Postavljeno je 67 kamera visoke rezolucije kojima je pokriven skoro svaki ćošak ovog prestoničkog kompleksa. Postavljanje nadzora pruža veću sigurnost posetiocima, ali i ima veliki značaj u sprečavanju vandala da uništavaju spomenike na tvrđavi, prenose Novosti.

Postavljanje video-nadzora na Kalemegdanu čekalo se godinama, a osim postavljanja kamera bilo je neophodno da poverenik za zaštitu podataka o ličnosti da odobrenje. Nakon svih ovih koraka sistem je pušten u rad, a novina na Beogradskoj tvrđavi najviše je olakšala čuvarima koji brinu o ovom kompleksu.

"Monitoring i upravljanje sistemom obavlja se iz operativnog centra. Kada se uporede periodi pre i posle postavljanja sistema u rad, jedini zaključak je da su kamere u značajnijoj meri olakšale posao našim službenicima u obezbeđenju. S obzirom na to da su naši zadaci briga i održavanje kompleksa, postavljanje video-nadzora pomaže nam u tom poslu", rekli su u JP "Beogradska tvrđava".

Zbog nedostatka kamera prethodnih godina bila su učestala i uništavanja objekata na tvrđavi, a bilo je nemoguće identifikovati one koji su nanosili štetu. Pre četiri godine na postamentu "Pobednika" osvanuli su grafiti, kao i na Stambol kapiji i Damad Ali-pašinom turbetu. Najčešće je išarana bila grobnica komunističkih narodnih heroja.

Osim u čuvanja znamenitosti u sklopu kompleksa video-nadzor pružiće i veću bezbednost posetiocima. Lakše će pronalaziti svoje izgubljene stvari. Čuvari svakodnevno nalaze lopte, igračke, ključeve, telefone, ali i novac.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: