Društvo 0

25.05.2024.

13:35

"Ovo je jako važno, budite istrajni": Roditelji mališana preuzeli darove opštine

Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije u saradnji sa Gradskom opštinom Zvezdara organizovala je danas predavanje i obuku o pravilnoj upotrebi dečijih sedišta za automobile i podelila besplatno 340 auto-sedišta deci sa teritorije te opštine.

Izvor: Tanjug

"Ovo je jako važno, budite istrajni": Roditelji mališana preuzeli darove opštine
Shutterstock/Vladeep

Podeli:

Podela auto sedišta za decu Zvezdare čiji roditelji su se prijavili i dostavili traženu dokumentaciju u skladu sa Javnim pozivom od 29. aprila ove godine održana je u amfiteatru Sportskog centra "Olimp", a tom događaju prisustvovali su v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović i predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić.

Stamatović je Tanjugu kazao da je Opština Zvezdara u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja obezbedila besplatna auto-sedišta za decu te optine sa ciljem podizanja nivoa bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju.

Ova auto-sedišta, kako je naveo, su za uzrast od godinu dana pa do nekih sedam, osam godina, odnosno od devet do 36 kilograma težine deteta.

"Zaista nama je veoma važno da sva deca koja se prevoze automobilom budu prevožena na odgovarajući način, odnosno na bezbedan način", kazao je Stamatović.

On je apelovao na sve roditelje da kada prevoze decu automobilom budu istrajni i da ne odustaju da ih stavljaju na auto sedišta bez obzira što deca znaju nekada da negoduiju.

"Roditelji treba da objasne deci, ako treba da zaustave i automobil tokom vožnje i objasne deci zašto je važno da ona budu vezana na pravi način i tek onda da nastave put jer jedino na taj način dolazimo do toga da deca steknu naviku da je najnormalnija stvar da uđu u automobil, da sednu u auto-sedište i da se vežu sigurnosnim pojasom", rekao je on.

Prema Stamatovićevim rečima, na taj način će jedino sutra deca, kada prerastu dečja auto sedišta, vezivati sigurnosni pojas i to će postati njihova stalna rutina.

"To je veoma važno za bezbednost u saobraćaju, jer dečja auto-sedišta i sigurnosni pojas upravo imaju ulogu da kada dođe do saobraćajne nezgode smanje njene posledice", rekao je on.

Stamatović je naveo i da Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, ali i drugim lokalnim samoupravama na prvom mestu organizuje razne vrste edukacija i aktivnosti upravo sa ciljem i vizijom nula poginulih u saobraćaju.

On je kazao i da u Srbiji oko 70 odsto roditelja prevoze decu u auto-sedištu, ali da je problem to što većina njih auto sedišta ne koriste na pravilan način.

"Upravo je to razlog zašto imamo i obuke, zašto smo snimili i video uputstva koja se mogu naći na Jutjub kanalu i na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja. Delimo i priručnik za roditelje jer želimo da edukujemo i pokažemo kako da dete bude bezbedno u auto-sedištu", rekao je Stamatović.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić kazao je Tanjug da ta opština beleži pozitivan prirodni priraštaj i otuda je i obaveza da realizuje što više mera koje su usmerene ka najmlađim sugrađanima.         

"Mi već tri godine dodeljujemo bebi pakete dobrodošlice svakoj bebi koja se rodi sa adresom prebivališta na Zvezdari. Naravno, svako novo dečje igralište je na zadovoljstvo svih nas, a jedna od takođe jako značajnih aktivnosti je upravo i podela auto-sedišta za decu", rekao je on.

Jeremić je dodao i da Opština Zvezdara već nekoliko godina unazad ima sjajnu saradnju sa Agencijom za bezbedno saobraćaj i da dodeljuje auto-sedišta najmlađim zvezdarcima.

"Ovoga puta na Olimpu je danas uručeno ukupno 340 auto-sedišta i to je jako važno, ne samo u smislu finansijske podrške roditeljima, već i zbog bezbednosti dece" rekao je on i dodao da će Opština Zvezdara sigurno i u narednim godinama nastaviti sa ovom akcijom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: