Društvo 4

14.05.2024.

21:52

GSP kupuje 100 zglobnih i 50 solo autobusa: Vrednost nabavke 140 miliona

Najveći gradski prevoznik GSP "Beograd" raspisao je novi tender koji se tiče obnavljanja njegovog voznog parka.

Izvor: eKapija/D.A.

GSP kupuje 100 zglobnih i 50 solo autobusa: Vrednost nabavke 140 miliona
BalkansCat / Shutterstock.com

Podeli:

Reč je o kupovini 100 niskopodnih zglobnih i 50 solo niskopodnih autobusa na gas (CNG) putem finansijskog lizinga na šest godina, piše eKapija.

Kako se može videti na portalu javnih nabavki procenjena vrednost nabavke ovih vozila bez PDV-a je oko 16,2 milijarde dinara (oko 140 miliona evra).

Od ponuđača se traži da zglobna vozila imaju minimalno 36 sedišta i kapacitet od minimalno 150 putnika, a solo vozila 29 sedišta i kapacitet od minimalno 80 putnika.

I za solo, kao i za zglobna vozila zahtev tendera je da svi autobusi moraju biti iste marke i istog tipa.

Šapić: Nabavljamo 300 autobusa i 125 tramvaja; Ovo je najveća kupovina otkako postoji GSP

"Model koji ponuđač nudi mora biti proizveden u serijskoj proizvodnji. Ponuđači moraju da ponude potpuno nove autobuse. Pod terminom "nov autobus" podrazumeva se nekorišćen autobus proizveden u 2024/25 godini, sa celokupnom novom konstrukcijom i ugrađenim potpuno novim agregatima, sklopovima, podsklopovima, delovima i drugim ugradbenim stavkama. Vozilo ne sme imati više od 2.000 pređenih kilometara prilikom primopredaje", precizira se u dokumentaciji.

Kada je reč o zahtevanoj dinamici isporuke vozila, kako se može videti u tenderu, za zglobna vozila traži se da prvi lot od 10 vozila bude isporučen maksimalno 120 dana od potpisivanja ugovora, drugi lot (30 vozila) 180 dana, treći (40 vozila) 210 dana, a četvrti lot (20 autobusa) maksimalno 240 dana od potpisivanja ugovora.

Što se tiče solo vozila, predviđeno je da prvi lot (20 vozila) bude isporučen maksimalno 250 dana od potpisivanja ugovora, drugi (10 vozila) 260 dana, treći (10 autobusa) 270 dana, a poslednji (takođe 10 autobusa) 280 dana od potpisivanja ugovora.

"Izabrani ponuđač će uz isporuku prvog lota isporučiti dijagnostičke uređaje, opremu i pripadajuće softvere. Izabrani ponuđač je u obavezi da obuku kadrova naručioca za upravljanje autobusima obavi u roku od 10 dana nakon isporuke prvog autobusa. Minimalni garantni period na celo vozilo je minimum dve godine ili 200.000 kilometara, a minimalni garantni period za šasiju i karoseriju, podni sklop (bez podne obloge)je 10 godina", ističe se u dokumentaciji za obe vrste autobusa.

Kada je reč o ostalim karakteristikama i opremi, u tenderu se traži da zglobna vozila na drugim i trećim vratima imaju pomoćne platforme (rampe) za ulazak i izlazak osoba smanjene pokretljivosti koja za kretanje koriste invalidska kolica, a solo vozilo na srednjim vratima. U obe vrste vozila zahteva se i opremanje sigurnosnim prostorom kod drugih vrata za obezbeđenje kolica za osobe sa otežanom mogućnošću kretanja.

I zglobna i solo vozila treba da imaju ugrađene klima uređaje, sistem za informisanje putnika koji mora biti integrisan i kompatibilan sa sistemom za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu grada Beograda (automatsko podešavanje broja linije, destinacije, vremena i datuma, najava trenutnog i narednog stajališnog mesta ...), sistem za mobilni video nadzor, sistem za automatsko brojanje ulaza i izlaza putnika, bežični internet, kao i sistem za naplatu i daljinsko praćenje vozila.

Ponude se mogu dostaviti do 17. juna.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: