Društvo 0

03.03.2024.

11:24

Novi deo zelenog koridora Beograda: Ovaj kompleks šume biće pod zaštitom

Kompleks šume "Stepin lug", koji se nalazi u neposrednoj blizine rodne kuće vojvode Stepe u Kumodražu biće pod zaštitom.

Izvor: Novosti/S.V.

Novi deo zelenog koridora Beograda: Ovaj kompleks šume biće pod zaštitom
jezica/Shutterstock

Podeli:

Zaštita ovog kompleksa planirana je zbog očuvanja prirodnih vrednosti, strukture i kvaliteta šume, zemljišta i vazduha, kao i unapređenja prostorne celine, pišu Novosti.

Na sastanku predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Šumarskog fakulteta i Opštine Voždovac, bilo je reči o definisanju granica spomenika prirode "Stepin lug".

Lokalitet nekada poznat pod nazivom "Titov gaj", a danas "Stepin lug", osmišljen je i uređen kao memorijalni kompleks park šuma, u čijem su obuhvatu prostorne celine i njihovi delovi: Stepin lug, Baba Velka, Torlak i Jajinci.

„Formiranje kompleksa park šume ’Stepin lug’ počelo je 1972. godine. Park šuma je 1991. godine ustupljena na upravljanje i čuvanje JP Srbijašume, gazdinskoj jedinici ’Avala’, koja se o njemu još aktivno stara“, podsećaju iz GO Voždovac.

Deo zelenog koridora

Novo prirodno dobro činiće deo zelenog koridora Beograda i predstavljaće važnu tačku odbrane degradacije prirodnih vrednosti u njegovom neposrednom okruženju, ističu nadležni.

Zaštita ovog kompleksa planirana je zbog očuvanja prirodnih vrednosti, strukture i kvaliteta šume, zemljišta i vazduha, kao i unapređenja prostorne celine koja je važan deo sistema gradskog zelenila i koja primarno doprinosi regulisanju i poboljšanju mikroklimatskih uslova i uslova za odmor i rekreaciju te ima izuzetan bio-ekološki i urbani značaj za Beograd.

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Novi Sad oborio još jedan rekord

Trend povećanja broja turista koji posećuju Novi Sad nastavio se i ove godine, pa tako od januara do aprila u Novom Sadu beleži se porast od 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

16:00

10.6.2024.

20 h

Podeli: