Društvo 7

10.04.2024.

11:05

Beograd dobija novo naselje na 300 hektara: Niče oko 2.000 stanova, vrtići...

Na Paliluli u Beogradu je u planu formiranje novog naselja sa privrednom zonom, gde se na površini od 297 hektara planira izgradnja privrednih i stambenih kompleksa.

Izvor: eKapija/I.Ž.

Beograd dobija novo naselje na 300 hektara: Niče oko 2.000 stanova, vrtići...
PIXEL to the PEOPLE/Shutterstock

Podeli:

Prema nacrtu PDR područja između SMT Pančevačkog puta, kanala 5-39 i železničke pruge Beograd-Pančevo, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na javni uvid, predviđeno je skoro 80 hektara za površine za stanovanje, 36 hektara za komercijalne sadržaje, 46 hektara za privredne zone i još 32 ha za privredne parkove.

Ovim planom predviđeno je da na ovoj lokaciji bude izgrađeno 2.045 stanova za 7.874 stanovnika, kao i da bude zaposleno 3.730 ljudi, navodi eKapija.

PDR predviđa i izgradnju predškolskih ustanova, osnovne škole i ustanove primarne zdravstvene zaštite. Naime, za ukupni broj stanovnika od oko 7.600, kako se navodi, potrebno je obezbediti kapacitet za obuhvat oko 559 dece. Za smeštaj dece predškolskog uzrasta planiraju se dva kompleksa predškolskih ustanova, maksimalnog kapciteta 270 dece. Za smeštaj dece školskog uzrasta u osnovne škole, planira se jedan kompleks osnovne škole, kapciteta 720 učenika.

Kako se navodi u dokumentaciji, u planu je i izgradnja železničkih koloseka koji se odvajaju od pruge Beograd-Pančevo, a koji bi služili za opsluživanje planirane luke u zoni Pančevačkog rita.

Nacrt Plana detaljne regulacije je izradio Urbanistički zavod Beograda po narudžbini Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Javni uvid trajaće do 13. maja.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: