Nedelja, 26.11.2023.

13:40

Nova beogradska autobuska stanica pariraće svetskim stanicama?

Nova glavna Beogradska autobuska stanica (BAS) na Novom Beogradu biće otvorena za saobraćaj u januaru 2024.

Izvor: Kurir.rs/ A. Kocić

Nova beogradska autobuska stanica pariraće svetskim stanicama?
Foto: Beoinfo

Prostiraće se na 9,2 hektara, imaće 65 perona i staničnu zgradu, i po svom izgledu i kapacitetu pariraće svetskim stanicama. Nakon celokupno završenih radova, koji uključuju i izgradnju integrisane nove železničke stanice, biće to najpraktičnija i najoperativnija stanica u Evropi posle one u Portugalu, poručili su iz Gradske uprave, piše Kurir.

Centralna Beogradska autobuska stanica već pola veka se nalazi na prostoru između nekadašnje Glavne železničke stanice i Starog savskog mosta u starom delu Beograda, u Karađorđevoj ulici, odakle je sada u procesu selidbe na Novi Beograd u Blok 42. Na konkursu 2014. usvojen je projekat kompleksa autobuske i železničke stanice na novoj lokaciji.

Radovi su otvoreni u martu 2018, čime je započeta realizacija prve faze buduće autobuske stanice, odnosno izgradnje peronskog platoa i privremene stanične zgrade, koja je, prema projektu, zamišljena kao veza autobuske i železničke stanice. Predviđeno je da taj objekat od oko 1.200 kvadrata bruto površine bude adaptiran za prodaju karata i najneophodnije administrativne i komercijalne delatnosti.

Prema Nacrtu izmena i dopuna Plana detaljne regulacije, nakon druge faze izgradnje nova autobuska stanica prostiraće se na površini od 9,2 hektara, a deo kompleksa železničke stanice trebalo bi da zauzme površinu od tri i po hektara. Nova autobuska stanica imaće 44 polazna perona, 12 dolaznih i devet dolazno-polaznih za turističke linije, odnosno ukupno 65 perona u okviru građevinskog kompleksa, kao i još oko 30 parking-mesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini.

Nacrtom je predviđena i izgradnja peronskog prostora i javne garaže s minimalno 200 parking-mesta sa ulazom i izlazom iz Ulice Đorđa Stanojevića, kao i velike taksi stanice. Takođe, predviđena je i izgradnja staničnog trga koji će gledati ka Ulici Antifašističke borbe, dok će glavna stanična zgrada od 25.000 kvadratnih metara biti izgrađena između trga i peronskog prostora.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je nedavno radove na rekonstrukciji Beogradske autobuske stanice i naglasio da očekuje da će u januaru sledeće godine sav autobuski saobraćaj u gradu biti prebačen ovde.

Nova stanica sadržaće i prateće objekte, kao što su pumpa, supermarket i brojne ugostiteljske objekte. Takođe, biće postavljen ulični mobilijar - klupe, korpe za otpatke, osvetljenje, zatim javne česme, kao i pešačka staza.

Pojačane linije u zoni nove autobuske stanice

Iz Sekretarijata za javni prevoz kažu da će, što se tiče pojačanja linija javnog prevoza u zoni nove autobuske stanice, pratiti povećanje zahteva i u skladu s tim adekvatno reagovati.

"Od 6. novembra već je uspostavljena nova autobuska linija koja spaja Železničku stanicu "Beograd (centar)" sa Aerodromom "Nikola Tesla" koja saobraća pored buduće nove autobuske stanice", podsetili su iz Sekretarijata.

"Sada smo svedoci jedne buduće autobuske stanice, za koju kažu da će, kada bude bila gotova i u punom kapacitetu, pored lisabonske, biti najbolja, najpraktičnija i najfunkcionalnija autobuska stanica u Evropi. Tu ne mislim samo na saobraćajni, jer će on biti već od 2024, već na jedan infrastrukturni kapacitet sa staničnom zgradom i svim onim za šta će radovi da traju još godinu-dve, kada se bude završila i stanična železnička zgrada koja je sastavni deo kompleksa", zaključili su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: