Ponedeljak, 27.11.2023.

12:32

Car Dušan dobija spomenik na ovoj lokaciji u Beogradu – i plato će nositi njegovo ime?

Tek delimično rekonstruisan i uređen plato kod Crkve Svetog Marka, na kome je pre nekoliko godina podignut spomenik patrijarhu Pavlu, čiji izgled je izazvao polemiku, dobiće još jedno obeležje - spomenik caru Dušanu.

Izvor: eKapija

Car Dušan dobija spomenik na ovoj lokaciji u Beogradu – i plato će nositi njegovo ime?
Ilustracija/Foto: M_photo_s/Shutterstock

Inicijativu za podizanje ovog spomenika podneo je predsednik Privremenog organa Beograda, Aleksandar Šapić, može se videti u dnevnom redu sednice ovog organa koja je prvobitno bila zakazana za petak, ali je odložena za danas, a u čije tačke je eKapija imala uvid.

Na toj sednici, između skoro 200 tačka, što u skraćenoj, što u redovnoj proceduri naći će se i davanje saglasnosti za zaključivanje ugovornih sporazuma za tunel od Ekonomskog fakulteta do Palilule i za gradnju infrastrukture na Makiškom polju, novi rebalans gradskog budžeta, kao i nekoliko tačaka o podiznanju spomenika i imenovanju ulica i platoa. Plato ispred Crkve Svetog Marka biće upravo nazvan po caru Dušanu, što je takođe Šapićeva inicijativa.

Deo ovog platoa delimično je sređen pre nekoliko godina (pešačka staza i zelenilo na prostoru na kome se nekada nalazila taksi stanica pored tramvajske okretnice). Kada su ti radovi završeni, bilo je najavljeno da će se ubrzo pristupiti uređenju ostatka platoa (deo platoa bliže crkvi), ali se to do danas nije dogodilo.

Kada je reč o ostalim imenovanjima, na današnjoj sednici zakazanoj za kasno popodne, predviđeno je da imena dobiju nove ulice u Beogradu na vodi - da jedna bude nazvana po Luki Ćeloviću Trebinjcu, a da druga dobije ime Ulica ideja (u skladu sa budućom kreativnom namenom nekadašnje železničke Ložionice čija rekonstrukcija i prenamena je u toku). Ovo poslednje je predložila premijerka Ana Brnabić.

Kada je reč o spomenicima, na dnevnom redu je i predlog za podizanje spomenika Milunki Savić na uglu ulica Braće Jerković i Meštrovićeve u naselju Braće Jerković. Ova parcela, kako se navodi, bila bi formrana kao park sa novoizgrađenom zelenom površinom. Predlog je i da se podigne bista književniku Skenderu Kulenoviću u parku Kalemegdan pored biste Ivanu Goranu Kovačiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: