Beograd kupuje sto zglobnih autobusa na prirodni gas: U pripremi i tender za nove tramvaje

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je danas da je završen tender za kupovinu sto zglobnih autobusa na prirodni gas.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2021.

13:16

Beograd kupuje sto zglobnih autobusa na prirodni gas: U pripremi i tender za nove tramvaje
Foto: Michal Moravec/Shutterstock

"U zakonskom roku, ponude su predale dve kompanije, a obe su evropske, s tim što je jedna iz Evropske unije. Komisija će u narednom periodu izvršiti analizu obe ponude i doneti odluku ko je najpovoljniji ponuđač. Kako je i obećano, Beograd će ove godine kupiti sto novih, zglobnih autobusa na prirodni gas i to je samo početak ispunjenja obećanja da do 2030. godine ne bude nijedno vozilo u javnom prevozu koje koristi dizel", naveo je Vesić, saopštio je Beoinfo.

Plan je da se u narednih pet godina kupi pet stotina ovakvih autobusa, solo ili zglobnih. Tako da će ih u voznom parku glavnog gradskog prevoznika biti ukupno šest stotina, najavio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je ove godine kupljeno deset električnih autobusa, nastaviće se nabavka i ovih vozila, a ako se tome pridoda da ćemo 2028. imati prvu i 2030. drugu liniju metroa, uz proširenje BG voza, "Beograd će biti grad bez ijednog dizel vozila u javnom prevozu, te će zagađenje biti ravno nuli".

"Uslovi ovog tendera su takvi da smo tražili da se autobusi kupe na lizing i s obzirom na to da smo koristili evropske povlastice, dobićemo mogućnost da deset odsto svih sredstava, koje budemo potrošili, bude vraćeno Gradskom saobraćajnom preduzeću, ako se novim autobusima zamene stari sa dizel motorima, što će se i dogoditi", istakao je Vesić.

Po ubrzanom postupku radi se i na raspisivanju tendera za kupovinu novih tramvaja.

"U poslednjoj smo fazi i očekujem da ćemo u narednom periodu moći da izađemo pred građane sa dinamikom po kojoj će biti zamenjeni svi stari tramvaji, kojih u Beogradu ima više od sto", zaključio je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: