Biz - B92.net

Zaradili milione: Mundijal "zlatna koka" za talibane

Talibani su zaradili milione od organizacije Svetskog prvenstva, pišu svetski mediji.

Izvor: klix.ba, H.H.
Podeli
Foto: EPA-EFE/Mohamed Messara
Foto: EPA-EFE/Mohamed Messara

U tome su uspeli tako što su obezbedili građevinsku opremu za izgradnju stadiona u Kataru, otkriva engleski Telegraf.

Visoki talibanski zvaničnici koristili su novac koji su dobili za mirovne pregovore za kupovinu, a zatim iznajmljivanje teških mašina za izgradnju stadiona u protekloj deceniji, otkrio je izvor iz talibanske kancelarije u Dohi.

Značajan kontingent talibanskih lidera živeo je u Dohi, glavnom gradu Katara, od 2013. pa nadalje, gdje su bili uključeni u dugotrajne mirovne pregovore sa SAD i UN.

"Talibani su uložili velika sredstva u izgradnju stadiona Svetskog prvenstva i turnir je bio zlatna koka za njih. Plaćeni su milionima", tvrdi izvor Telegrafa, prenosi Kliks.

"Neki članovi talibana imali su između šest i deset komada velikih mašina u Dohi i zarađivali su i do 10.000 funti po mašini mesečno."

Dva odvojena visoka talibanska izvora opisali su kako su zvaničnici dobijali unosne naknade za život u zemlji tokom mirovnih pregovora, koje su potom ulagane u velike građevinske mašine.

Katarske vlasti, uz odobrenje SAD i UN, isplaćivale su članovima talibanske političke kancelarije u Dohi mesečnu stipendiju vrednu hiljadama funti kao deo napora da se olakšaju mirovni pregovori sa Zapadom.

Zvaničnicima koji su dolazili u posetu obezbeđeni su i luksuzni terenci, besplatna zdravstvena zaštita i redovna dostava hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.