Svet

Četvrtak, 15.12.2022.

11:02

Više para za NATO: Najviše plaćaju Nemačka i Amerika

Budžet NATO će iduće godine biti veći od dve milijarde evra.

Izvor: Deutsche Welle

Više para za NATO: Najviše plaćaju Nemačka i Amerika
Foto: Shutterstock/Drop of Light

Zapadni vojni savez i tako reaguje na rusku agresiju.

Međutim, budžet same alijanse i dalje je patuljast u odnosu na vojne budžete pojedinih zemalja-članica.

Članice NATO dogovorile su znatno povećanje budžeta alijanse za naredne godine, čime se reaguje na rusku agresiju u Ukrajini.

Prema navodima alijanse, vojni budžet će iduće godine iznositi 1,96 milijardi evra (skok od 26 odsto), a civilni 370,8 miliona evra (28 odsto više).

"To je konkretni izraz viših ambicija", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u sredu. Dodao je da se samo zajedničkim snagama u "opasnijem svetu“ može zaštititi oko milijardu ljudi koji žive u državama NATO.

Najviše plaćaju Nemačka i SAD

Trenutni budžet NATO od 1,8 milijardi evra godišnje prava je sitnica u odnosu na vojne budžete pojedinih zemalja. Nemački budžet za odbranu je 55,6 milijardi evra, a američki čak 822 milijarde dolara.

Prema aktuelnom ključu, dve pomenute zemlje uplaćuju najviše i u zajedničku kasu NATO – po 16,3 odsto. Berlin je podigao svoj udeo na pritisak bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

NATO planira dalja povećanja budžeta. To je dogovoreno na samitu u Madridu minulog leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

20 h

Podeli: