"Uzeti prihode od ruske imovine i uložiti ih u proizvodnju oružja za Ukrajinu"

Evropska komisija će za tri nedelje predstaviti predlog strategije za odbrambenu industriju, izjavila je danas predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Svet

Izvor: B92

Subota, 17.02.2024.

13:44

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Dodala je da će, takođe, otvoriti kancelariju za odbrambene inovacije u Ukrajini.

"Moramo da potrošimo više, bez ikakvih pitanja... Ako pogledam brojke, imamo povećanje od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali to još uvek nije dovoljno. Znamo da ovo mora biti održivo. Moramo bolje da trošimo", istakla je ona na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Fon der Lajen je kazala da treba da postoji zajednička nabavka i da smatra da, kako je navela, ''treba da trošimo više kao Evropljani''.

"Šta mislim pod tim? Tu su evropski poreski obveznici, milijarde i milijarde koje ulažemo, pa želimo povrat ulaganja. Želimo dobre poslove ovde u Evropi. ne govorim o evropskim kompanijama. Veoma dobar primer je, na primer, proizvodnja Patriota koju imamo u Evropskoj uniji", rekla je Fon der Lajen na panel diskusiji o izgradnji odbrambene unije u izazovnim vremenima.

Ona je nagalasila da se mnogo uči na bojnom polju, da Rusija koristi oružje proizvedeno u Severnoj Koreji i Iranu, i da se zato Rusija mora nadmudriti. Prema njenim rečima, Ukrajina uzima evropske zastarele sisteme oružja i nadograđuje ih veštačkom inteligencijom, zbog čega će Ukrajina biti integrisana u evropske programe odbrane.

"Otvorićemo kancelariju u Kijevu za odbrambene inovacije zajedno sa Ukrajinom, jer je to sledeći nivo koji trenutno dostižemo", istakla je Fon der Lajen. Govoreći o upućivanju pomoći Ukrajini, ona je kazala da je EU napravila veliki korak napred dogovorom o paketu od 50 milijardi u Evropskoj uniji za Ukrajinu. "To je bilo neophodno nakon što je u poslednje dve godine uloženo 88 milijardi sa evropske strane. Mislim da je u ogromnom američkom interesu da usvoje svoj zakon i svoj paket i da nastave da podržavaju Ukrajinu", naglasila je ona i dodala da se ne radi samo o ratu Rusije u Ukrajini i "pokušajima predsednika Rusije Vladimira Putina da destabilizuje demokratije, već i o svim drugim autokratskim protivnicima...''.

Fon der Lajen je kazala da je zadivljena i impresionirana snažnom podrškom koju je evropski narod dao Ukrajini od prvog dana. "Činjenica da je Evropska unija primila četiri miliona izbeglica, otvorila im ne samo srca već i domove, pristup obrazovanju, pristup zdravstvu, pokazuje snažno osećanje i podršku koju su evropski ljudi pokazali i pokazuju", naglasila je ona. Govoreći o sankcijama, ona je navela da su one efikasne.

"Vidite koliko su naškodile ruskoj ekonomiji. Ruska privreda je sada potpuno na ratnoj proizvodnji. To je ratna ekonomija, ništa drugo. Ne proizvode se trajna dobra i vrednosti", istakla je Fon der Lajen. Ona je navela da će EU učiniti korak dalje kada je reč o zamrznutoj ruskoj imovini.

"Jasno smo stavili do znanja da prihodi ili neočekivani prihodi ne pripadaju ruskoj imovini. Možemo uzeti te prihode i možemo ih uložiti, na primer, u proizvodnju oružja za Ukrajinu. Dakle, podrška direktno iz prihoda ruske imovine ili neočekivanog profita, Ukrajini", rekla je Fon der Lajen. Prema njenim rečima, učinjen je i drugi element otvaranjem takozvanih staza solidarnosti.

"A u poslednjih godinu dana, ove linije solidarnosti su proizvele vrednost od 125 milijardi evra trgovine između Ukrajine, Evropske unije i trećih zemalja, što je, naravno, u korist i Ukrajine. Dakle, sve su to kanali na kojima možete pojačati direktnu podršku koju mi pružamo drugim sredstvima", navela je ona.

Na pitanje da li će biti uvedena funkcija evropskog komesara za odbranu, Fon der Lajen je kazala da ako bi ona bila naredni predsednik EK, postavila bi komesara za odbranu, ''a odakle bi on bio, to je otvoreno pitanje''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

16 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

13 h

Podeli: