Turska istražuje: Da li su Rusi stvarno krali?; Peskov: "Nismo"

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Ankara istražuje tvrdnje da je ukrajinsko žito ukrala Rusija.

Svet

Izvor: Tanjug, Index

Četvrtak, 23.06.2022.

11:51

Turska istražuje: Da li su Rusi stvarno krali?; Peskov:
Foto: Vladimir Mulder/Shutterstock

Takođe je poručio da neće dozvoliti da se bilo kakvo ukradeno žito unese u Tursku.

Ukrajinski ambasador u Ankari rekao je početkom juna da su turski kupci među onima koji su primali žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine, dodajući da je zatražio pomoć Turske da identifikuje i uhapsi osobe odgovorne za te navodne pošiljke.

Zvanična Moskva je demantovala tvrdnje da je krala ukrajinsko žito.

"Svaku tvrdnju shvatamo ozbiljno i ozbiljno ih istražujemo. Obaveštavamo svaki put, posebno ukrajinsku stranu, o rezultatima istrage", rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskom ministarkom spoljnih poslova Liz Tras u Ankari, prenosi Rojters.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova nije se odmah oglasilo ovim povodom.

Čavušoglu je naveo da će se Turska usprotiviti Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji koja bi uzimala ukrajinsko žito ili drugu robu i nelegitimno ih prodvala na međunarodnom tržištu.

"Turska neće dozvoliti da takva roba stigne do nas", rekao je on.

Rusija i Ukrajina učestvuju sa skoro dve trećine u globalnim isporukama pšenice. Rusija je takođe veliki izvoznik đubriva, a Ukrajina izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

Ukrajinske isporuke žita preko njenih crnomorskih luka su prekinute nakon napada Rusije, pri čemu je u lukama zaglavljeno oko 20 miliona tona žitarica.

Oglasio se Peskov – demantovao krađu

Nakon što je Turska danas saopštila da istražuje navode iz Kijeva da je Rusija ukrala žitarice iz Ukrajine, Kremlj je ponovio da nije učinio ništa takvo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osvrnuo se na današnji Čavušogluov komentar da će Ankara istražiti ceo slučaj, te negirao bilo kakvu krađu, prenosi Indeks.

"Trebalo bi da o tome pitate tursko ministarstvo spoljnih poslova. Rusija nije ukrala žitarice", kazao je Peskov, a prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: