Tesnom većinom izglasan kasniji odlazak žena u penziju: Najavile proteste

Švajcarci su tesnom većinom glasali za produženje dobi za penzionisanje žena na 65 godina.

Svet

Izvor: Index

Ponedeljak, 26.09.2022.

09:57

Tesnom većinom izglasan kasniji odlazak žena u penziju: Najavile proteste
Ilustracija: Depositphotos/pressmaster

Glasanje je obeležila duboka podeljenost između reformi kantona nemačkog govornog područja i drugih kantona.

Za reformu je glasalo tek 50,6 posto birača, pokazuju konačni rezultati objavljeni u nedelju, prenosi Indeks.

Nakon dva neuspela pokušaja u 2004. i 2017, Bern je sada dobio dovoljno glasova kako bi mogao da "stabilizuje" švajcarski sistem penzionog osiguranja, koji je izložen golemom pritisku zbog rasta očekivanog životnog veka i činjenice da se bejbi-bum generacija približava odlasku u penziju.

Najavljeni protesti

Najsporniji deo reforme zahteva da žene, kao i muškarci, rade do 65 godina za punu penziju, što je godinu dana duže nego dosad.

Parlament je lane odobrio glavne mere penzione reforme, koje uključuju i povećanje PDV-a (prihvaćeno u nedelju s 55 posto glasova).

Članice Socijalističke stranke ocenjuju da kasniji odlazak žena u penziju "nije samo korak natrag što se tiče jednakosti nego je šamar svim ženama". Najavile su proteste u Bernu za danas, na kojima će osuditi ishod referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: