Svet

Sreda, 07.02.2024.

17:59

Situacija se promenila: Okrenuli se Rusiji

Češka je u januaru značajno povećala kupovinu ruskog gasa, prenosi češki portal Novinki.cz.

Izvor: Tanjug

Situacija se promenila: Okrenuli se Rusiji
Foto: shutterstock, helloRuby

Udeo ruskog gasa u ukupnom češkom uvozu ove vrste energenta je prema informacijama češkog gasnog operatera NET4GAS u januaru iznosio 62 odsto.

U periodu od januara do oktobra 2023. godine Češka gotovo nije uvozila ruski gas pošto je njegov udeo u ukupnom uvozu gasa iznosio samo dva odsto.

Situacija je počela da se menja od novembra kada su pojačane kupovine ruskog gasa preko Slovačke.

"Šok dolazi sa podacima za novembar i decembar 2023. godine kada je udeo ruskog gasa u ukupnom uvozu naglo porastao na 26 odsto, odnosno na 58 odsto", upozorio je češki ekonomista Jirži Pour.

Češke vlasti su u 2023. godine saopštile da su "prevazišle zavisnost od ruskog gasa" i navele da zemlja dobija većinu energenata iz Norveške, prenosi Komersant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

10 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: