Svet

Petak, 06.10.2023.

09:37

Rusija: Kraj – sa zabranom je gotovo

Ruska vlada saopštila je danas da je povukla zabranu izvoza dizela koji se cevovodima isporučuje u morske luke.

Izvor: Tanjug, B92.net

Rusija: Kraj – sa zabranom je gotovo
Ilustracija, foto: Shutterstock/RachenStocker

Kako se navodi na sajtu Vlade Rusije, zabrana te vrste izvoza je ukinuta pod uslovom da proizvođač dizela isporučuje najmanje 50 odsto proizvedenog goriva na domaće tržište.

U saopštenju se dodaje i da je uvedena carina na naftne derivate od 50.000 rubalja po toni za dobavljače koji ne proizvode naftne derivate, već ih kupuju na tržištu i preprodaju.

Na ovaj način ruske vlasti žele da spreče takozvani sivi izvoz naftnih derivata, koji je legalan, ali odigrava se kroz nezvanične kanale.

Vlada Rusije je uvela i druge mere koje treba da daju ekonomske podsticaje rafinerijama nafte da domaće tržište snabdevaju gorivom, kao i da se obuzda rast veleprodajnih cena nafte.

Kako prenose ruski mediji, ovo saopštenje dolazi ubrzo nakon što je Rusija uvela zabranu izvoza dizela i benzina u većinu zemalja.

Ograničenja za izvoz benzina trenutno ostaju na snazi.

Rusija je jedan od najvećih svetskih dobavljača dizela i veliki izvoznik sirove nafte.

Podsećamo, u septembru je ruska vlada uvela privremena ograničenja na izvoz benzina i dizela za vozila kako bi stabilizovala cene goriva na domaćem tržištu. Ranije je objavljeno da je ruska vlada spremna da preduzme drastične mere na tržištu goriva zbog rekordnog povećanja veleprodajnih cena.

Juče je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao vladu da razmotri regulisanje cena mazuta tokom predstojeće grejne sezone.

Prethodno su ruske benzinske pumpe bile u gubicima zbog poskupljenja goriva. Prvi put u istorijii Rusije, cena benzina AI-95 na berzi stigla je iznad 76.000 rubalja ili oko 790 dolara po toni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

4 h

Podeli: