Biz - B92.net

"Putinov bezobrazan potez" vraća EU na ugalj – kažu privremeno

Evropska unija će se privremeno vratiti na ugalj kako bi se izborila sa smanjenim dotokom ruskog gasa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Gosia1982
Ilustracija: Shutterstock/Gosia1982

To je izjavila danas Elina Bardram, vršilac dužnosti direktora za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji.

Prema njenim rečima, Evropa će se privremeno okrenuti fosilnim gorivima kao alternativi za ruski gas u svetlu, kako kaže, poslednjih aktivnosti vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina, ali ovaj potez neće poremetiti dugoročne evropske ciljeve vezane za klimatske promene, prenosi Rojters.

Evropski lideri su crvenom olovkom zaokružili Rusiju jer je dotok gasa u Evropu gasovodom Severni tok 1 smanjen na samo 40 odsto kapaciteta, što je produbilo energetsku krizu nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajinu zbog koje je Evropska unija uvela oštre sankcije Moskvi.

"Nezakonita invazija Rusije na Ukrajinu dovela je do vanredne situacije u EU. Zbog bezobraznih poteza Putinove administracije, u smislu da je Gasprom vrlo naglo spustio protok gasa, pripremamo neke veoma važne mere, ali su sve one privremene", rekla je Bardram na Afričkom energetskom forumu u Briselu, mislećii na upotrebu uglja.

Zemlje EU su pripremile niz mera kako bi izdržale krizu snabdevanja energijom i kako bi se uhvatile u koštac s problemom nestašica energije tokom zime i rastom inflacije.

Ukazujući na ozbiljnost problema, nemački ministar finansija Kristijan Lindner je izjavio u utorak uveče da postoji opasnost od ozbiljne ekonomske krize i podvukao potrebu za alternativnim snabdevanjem radi prevazilaženje deficita energije u naredne tri ili više godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.