Svet

Ponedeljak, 31.07.2023.

19:47

Prosečna neto plata u Crnoj Gori 795 evra

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u junu je, prema podacima Monstata, iznosila 795 evra i bila je 0,3 odsto veća u odnosu na maj.

Izvor: Biznis.rs

Prosečna neto plata u Crnoj Gori 795 evra
Foto: shutterstock, givaga

Prosečna neto zarada u junu je, u odnosu na isti mesec prošle godine, porasla 12,3 odsto. Prosečna bruto zarada u junu je iznosila 991 evra.

"Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u junu u odnosu na maj zabeležile rast od 0,9 odsto, proizlazi da su realne zarade za isti period zabeležile pad od 0,6 odsto", navodi se u saopštenju.

Prosečne zarade bez poreza i doprinosa u junu su u odnosu na maj porasle u sektorima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 3,7 odsto, prerađivačka industrija 1,8 odsto, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1,6 odsto, saobraćaj i skladištenje 1,4 odsto, usluge smeštaja i ishrane 1,3 odsto, snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama 1,2 odsto, prenosi Mina.

Rast je zabeležen i u sektorima trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala i državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje po 1,1 odsto, stručne, naučne i tehničke delatnosti jedan odsto, građevinarstvo 0,8 odsto, ostale uslužne delatnosti i administrativne i pomoćne uslužne delatnosti po 0,5 odsto, informisanje i komunikacije i umetničke zabavne i rekreativne delatnosti po 0,3 odsto.

Pad neto zarade u junu je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen u sektorima obrazovanje 1,4 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 1,3 odsto, poslovanje nekretninama 0,4 odsto, finansijske i delatnost osiguranja 0,2 odsto i vađenje ruda i kamena 0,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

17 h

Podeli: