Propali FTX objavio da duguje skoro 3,1 milijardu dolara

Propala digitalna platforma za transakcije u kriptovalutama FTX objavila je da 50 najvećih poverilaca duguje gotovo 3,1 milijardu dolara.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2022.

17:11

Propali FTX objavio da duguje skoro 3,1 milijardu dolara
Ilustracija: Shutterstock/Sergei Elagin

Grupi od 10 najvećih poverilaca duguje oko 1,45 milijardi dolara, ističu u podnesku sudu od subote, ne navodeći imena.

FTX je američkom sudu podneo zahtev za zaštitu od poverilaca nakon što su uspaničeni trgovci u nekoliko dana povukli s platforme milijarde dolara, a konkurent Binance odustao od dogovora o pomoći.

Stečajni postupak uključuje više od sto hiljada poverilaca, ali brojka bi mogla da premaši i milion, budući da je FTX od članica grupe zatražio da popise velikih poverilaca ne dostavljaju odvojeno, već da ih objedine u zajedničku listu, stoji u podnesku.

FTX pokrenuo strateški pregled globalne imovine

Grupa je u subotu saopštila da je pokrenula strateški pregled globalne imovine, dodavši da se priprema za prodaju i reorganizaciju nekih preduzeća.

FTX je osnovan 2019. godine, a prošle je godine imao više od milion korisnika, zauzevši treću poziciju po vrednosti transakcija u kriptovalutama. U januaru ove godine njegova tržišna vrednost procenjena je na 32 milijarde dolara.

Njegov prihod porastao je s 10 miliona dolara u 2019. na milijardu dolara u 2021. i obrađenih oko 10 posto globalnih transakcija u kriptovalutama u ovoj godini, pokazuje dokument iz septembra. Njegov logo mogao se naći na sportskim dvoranama u Majamiju i na dresovima klubova u američkoj bejzbol ligi, a promovisale su ga zvezde poput Toma Brejdija i Žizel Bundšen.

Bankman-Frid bio je redovan u Vašingtonu, donirao je milione dolara političarima i lobirao u Kongresu u pitanjima vezanim za tržišta kriptovaluta, napominje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: