Proizvođač kamiona razmišlja o ukidanju 5.000 radnih mesta

Švedski proizvođač kamiona Skanija objavio je da zbog smanjene potražnje u vreme pandemije koronavirusa razmišlja o ukidanju 5.000 radnih mesta.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2020.

09:40

Proizvođač kamiona razmišlja o ukidanju 5.000 radnih mesta
Foto: Depositphotos, artzzz

"Kriza zbog koronavirusa prisiljava nas da smanjimo nivo aktivnosti, a to znači da prema našim procenama imamo 5.000 više zaposlenih u svetu nego što nam je potrebno", saopštio je izvršni direktor Henrik Henrikson.

Skanija će po njegovim rečima sprovesti "analizu do 1.000 radnih mesta s visokom stručnom spremom" u sedištu u Sedertelju, južno od Stokholma.

S obzirom na procenu o sporoj obnovi potražnje, "organizaciju moramo prilagoditi novom stanju već u ovoj godini", rekao je Henrikson, prenosi Biznisinfo.

Kompanija je odbila da komentariše kako će potez uticati na radna mesta u drugim zemljama.

Navode da su koristili pakete podrške za radnike na skraćenom radnom vremenu, koje im je odobrilo nekoliko vlada, a podržali su ih sindikati i zaposleni.

Predstavnici sindikata s upravom i odborom rade na nalaženju mogućnosti za uštedu troškova, ali to ne isključuje smanjenje broja radnih mesta.

Skanija je članica grupe Folksvagen a prošle je godine isporučila 91.700 kamiona i 7.800 autobusa. Posluje u više od 100 zemalja i ima oko 51.000 zaposlenih. Proizvodnja joj je organizovana u Evropi, Latinskoj Americi i Aziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: