Svet

Ponedeljak, 22.01.2024.

15:36

Oko za oko... Rusija: Imamo listu

Ako zapadne zemlje zaplene rusku imovinu, Rusija bi mogla da uzvrati zaplenom najmanje 288 milijardi dolara zapadne imovine.

Izvor: Poslovni dnevnik

Oko za oko... Rusija: Imamo listu
Foto: Profimedia

A to uključuje i 223 milijarde dolara imovine članica Evropske unije, objavila je ruska državna novinska agencija RIA.

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u februaru 2022. poslao oružane snage u Ukrajinu, SAD i njihove saveznice zabranile su transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija i zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske imovine.

Američki i britanski zvaničnici sada predlažu da se zamrznuta imovina zapleni i upotrebi za obnovu ratom pogođene Ukrajine i nadaju da će čelnici grupe G7 na sastanku krajem februara prihvatiti taj predlog, saznao je Rojters krajem decembra u razgovoru s tri izvora.

Rusija je optužila Vašington da pokušava taktikom prisile da ishodi podršku evropskih zemalja za taj predlog. Moskva je poručila da ima popis američke, evropske i druge imovine i da bi mogla da uzvrati istom merom.

U izveštaju objavljenom u nedelju ruska novinska agencija RIA citira podatke prema kojima je vrednost ulaganja EU, članica G7, Australije i Švajcarske u rusku ekonomiju na kraju 2022. iznosila ukupno 288 milijardi dolara.

Vrednost ulaganja zemalja EU iznosila je na kraju 2022. godine 223,3 milijarde dolara, a gotovo polovinu tog iznosa, odnosno 98,3 milijarde dolara, službeno otpada na Kipar. Zbog povoljnih propisa račune su na Kipru otvarali brojni stranci, uključujući i ruske državljane.

Sledi Holandija s 50,1 milijardu dolara ulaganja i Nemačka sa 17,3 milijarde.

RIA među pet najvećih evropskih investitora u rusku ekonomiju navodi i Francusku s imovinom i ulaganjima ukupne vrednosti 16,6 milijardi dolara i Italiju s 12,9 milijardi dolara.

Među zemljama G7 agencija u grupi vodećih ulagača navodi Britaniju s 18,9 milijardi dolara imovine u Rusiji, prema podacima s kraja 2021. godine.

Vrednost američkih ulaganja u Rusiju iznosila je na kraju 2022. godine 9,6 milijardi dolara, japanskih 4,6 milijardi, a kanadskih 2,9 milijardi dolara.

Švajcarska i Norveška obično usvajaju antiruske mere, napominje RIA, dodajući da je na kraju 2022. vrednost njihove imovine iznosila 28,5 milijardi, odnosno 683 miliona dolara.

Rojters napominje da nije mogao nezavisno da proveri podatke koje navodi ruska agencija, prenosi Poslovni dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Svet

Rusi gube: Sve ide Ukrajini

Članice Evropske unije pristale su da preusmere oko tri milijarde evra zamrznute državne imovine Rusije za zajedničku kupovinu oružja za Ukrajinu.

18:55

10.5.2024.

1 d

Podeli: