Svet

Četvrtak, 05.10.2023.

19:18

Oglasio se Putin: "Rusija napušta"

Rusija neće da se nameće Evropi, koja o svom trošku stvara gvozdenu zavesu ograđujući se od Ruske Federacije, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug

Oglasio se Putin:
Foto: shutterstock, Sasa Dzambic Photography

"Moje kolege su upravo govorile da se svet menja i penjati se kroz prozor sve vreme, napred-nazad, znači pocepati pantalone, a to nije pametno. Zašto se penjati kroz prozor, kada postoje druga vrata?", rekao je Putin na sastanku Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj".

On je dodao da, uprkos faktoru ujedinjenja, Rusija neće da se nameće Evropi ako ona to ne želi, prenose RIA novosti.

Prema njegovim rečima, pokušaji Zapada da uspostavi monopole u svetu osuđeni su na propast.

"Svet je previše složen i raznovrstan da bi bio podređen jednoj šemi, čak i ako iza toga stoji ogromna moć Zapada, akumulirana vekovima kolonijalne politike", rekao je Putin.

Kako je naveo, Rusija u velikoj meri napušta evropsko tržište za rastuća tržišta, uključujući Aziju.

"Želeo bih da skrenem pažnju na činjenicu da u velikoj meri napuštamo zamiruće evropsko tržište i povećavamo svoje prisustvo na rastućim tržištima u drugim regionima sveta, uključujući i Aziju", rekao je.

Putin je istakao da saradnja sa Kinom nije izgrađena ni protiv koga i da je konstruktivne prirode, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ona ima cilj – isključivo postizanje pozitivnog rezultata kako za Rusiju i Kinu, tako i za naše partnere širom sveta", rekao je on.

Putin je naveo da su u Rusiji, za razliku od Evrope, realni prihodi stanovništva porasli za više od 12 odsto.

"Imamo problema, uključujući i one koji se odnose na manjak radne snage. Ali ovo prate neka druga pitanja. Ali naši realni raspoloživi prihodi rastu. Dok su u Evropi pali, kod nas su porasli za više od 12 odsto", napomenuo je predsednik Rusije.

Takođe, dodao je, nezaposlenost u Rusiji dostigla je rekordno nizak nivo. On je istakao da je u Rusiji prirodno počelo restrukturiranje privrede.

"Ovo smatram važnom, fundamentalnom pojavom u našoj privredi: prirodno smo započeli strukturno restrukturiranje privrede... Ono što smo ranije dobijali od evropskih zemalja za uvoz nam je zatvoreno, a mi smo, kao i 2014. godine, uveli određena ograničenja kupovine zapadnih, evropskih, pre svega poljoprivrednih dobara, bili smo prinuđeni da ulažemo novac u razvoj poljoprivredne proizvodnje u zemlji", rekao je Putin.

On je ocenio da Evropa može pomoći Ukrajini samo na račun daljeg pogoršanja njene ekonomije i položaja njenih građana.

"Raste opterećenje stanovništva evropskih zemalja... Životni standard je u padu. Poslednjih meseci je smanjen, po mom mišljenju, za 1,5 odsto", rekao je ruski predsednik.

On je ocenio da su odluke koje su donete na samitu G20 depolitizovane, a to je, kako je rekao, zasluga indijskog rukovodstva i lično indijskog premijera Narendre Modija.

"Politizacija G20 je jednostavno siguran put ka njenom samouništenju, a indijsko rukovodstvo je to uspelo da izbegne i to je svakako uspeh", rekao je Putin.

Indijsko rukovodstvo je uspelo da pronađe i postigne balans poštovanja interesa različitih zemalja, uključujući i deklaraciju, naglasio je predsednik.

"Moramo da uspostavimo dijalog između svih civilizacija, a to nisu jedine svetske civilizacije, balans interesa i mehanizama za održavanje ravnoteže", objasnio je Putin.

Međunarodni diskusioni klub Valdaj je udruženje vodećih stranih i ruskih stručnjaka iz oblasti političkih nauka, ekonomije, istorije i međunarodnih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

15 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: