Nemci kupuju drva za zimu – cena čipsa i peleta drastično skočila

Zbog naglog poskupljenja gasa, nafte i struje, Nemci se okreću drvima za grejanje svojih domova, što im je gotovo udvostručilo cenu, piše Euraktiv.

Svet

Izvor: B92.net

Petak, 23.09.2022.

14:56

Nemci kupuju drva za zimu – cena čipsa i peleta drastično skočila
Ilustracija: Depositphotos/johzio@yahoo.com

Nedeljama već gas u Nemačku ne stiže gasovodom Severni tok 1, nemačke nuklearne elektrane su pred zatvaranjem, a vlada pomaže čas jednoj čas drugoj energetskoj kompaniji.

Uprkos upozorenjima na potencijalne crne scenarije, potrošači su pojurili da nabave električne grejalice svih vrsta. Jednom rečju, Nemci su se zabrinuli.

I nedavne izjave političara doprinele su tome. "Nemačka bi mogla dobro da prođe kroz zimu, pod uslovom da ima sreće s vremenom i uštedi dovoljno gasa", objasnio je nedavno Roberet Habek, vicekancelar i ministar ekonomije.

U tom kontekstu, trenutni vrhunac cene ogrevnog drveta nije iznenađenje. "Nekim ljudima je čudno što cena peleta raste. Meni nije. Kada cena neke robe skače, ljudi traže zamenu, što zamenama diže cenu“, kaže Hirt, profesor ekonomije na Herti školi u Berlinu.

Prema podacima o cenama u avgustu, Nemci troše mnogo više novca na drvo za grejanje svojih domova. U poređenju s prošlom godinom, pelet i ogrevno drvo poskupeli su za čak 85,7 odsto. Najdrastičniji je rast cene drvenog čipsa i peleta, koji iznosi 133,3 procenta. Istovremeno, prosečna cena ostale robe široke potrošnje u tom periodu porasla je za 7,9 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: