Nemačka menja praksu: Šolc nagovestio nov sporazum

Nemačka menja prethodnu praksu i neće se oslanjati na samo jednog dobavljača gasa.

Svet

Izvor: B92

Subota, 14.01.2023.

13:11

Nemačka menja praksu: Šolc nagovestio nov sporazum
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

To je rekao kancelar Olaf Šolc u Berlinu, nagovestivši sporazum o isporuci sa Irakom, prenosi dpa.

"Ne želimo, kao što smo ranije, da zavisimo od jednog liferanta, nego da mobilišemo mnoge i sa njima sarađujemo," rekao je Šolc posle sastanka sa novim iračkim premijerom Muhamedom Šija al-Sudanijem.

"Rado ćemo sarađivati sa Irakom pri uvozu gasa i nafte u Nemačku," dodao je kancelar, uz primedbu da Nemačka može irački gas da prosleđuje drugim evropskim zemljama.

Al Sudani je potvrdio nameru Iraka da skladišti i koristi gas koji sada spaljuje kao nusproizvod eksploatacije nafte. "Predstavili smo mogućnosti i pozivamo nemačka preduzeća da investiraju u taj sektor."

Na margini Al Sudanijeve posete, predstavnici Simensa su sa iračkim ministrom za elektrifikaciju Zijadom Ali Fadilom potpisali pismo o namerama za projekat poboljšanja sada slabe elektrodistributivne mreže u zalivskoj državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: