Svet

Petak, 20.01.2023.

15:35

Ne haju za sankcije: Većina zapadnih kompanija normalno posluje u Rusiji, najviše nemačkih

Veliki broj firmi sa sedištem u EU i zemljama G7 nastavlja poslovanje i ulaganje u Rusiji, pokazala je nova studija.

Izvor: Index

Ne haju za sankcije: Većina zapadnih kompanija normalno posluje u Rusiji, najviše nemačkih
Ilustracija: Depositphotos/sinenkiy

Manje od devet odsto od oko 1.400 kompanija iz EU i G7 koje su imale podružnice u Rusiji pre nego što je Moskva napala Ukrajinu prodalo je barem jednu podružnicu u toj zemlji do decembra 2022, prema podacima koje su dobili profesori Simon Ivenet sa Univerziteta St. Gallen i Nikolo Pisani s Međunarodnog instituta za menadžment, prenosi Indeks.

Kompanije nastavljaju da posluju uprkos najoštrijim zapadnim sankcijama protiv Moskve i medijskim izveštajima o izlasku više velikih kompanija iz zemlje od početka rata u Ukrajini.

"Ovi nalazi dovode u pitanje spremnost zapadnih firmi da se odvoje od privreda koje njihove vlade sada smatraju geopolitičkim suparnicima", kažu autori studije u izjavi.

Iz Rusije su se više povlačile firme sa sedištem u SAD (ispod 18 posto) od onih sa sedištem u EU (8,3 posto) i Japanu (15). Neke od najvećih svetskih kompanija, poput Forda, Renoa, Mekdonaldsa, Ikee i Šela, među desetinama su zapadnih tvrtki koje su se potpuno povukle iz Rusije, prema popisu koji je sastavio Univerzitet Jejl.

Ipak, mnogi drugi, poput giganta robe široke potrošnje Unilevera, američke franšize brze hrane Sabveja i italijanskog proizvođača testenine Barila, nastavili su da posluju u toj zemlji. Većina zapadnih firmi koje su u potpunosti aktivne u Rusiji su nemačke, prema studiji.

Studija je objavljena u trenutku kada zvaničnici i poslovni ljudi koji se sastaju u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu obećavaju veću vojnu i privrednu podršku Kijevu, dok se iza kulisa postavljaju pitanja o tome koliko dugo globalna poslovna zajednica može da izoluje Moskvu i pronađe nova tržišta za energiju, metale i hranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: