Našli se u problemu – ipak im nedostaje ruska nafta

Smanjenje proizvodnje u nemačkoj rafineriji nafte u Švedu pokazuje poteškoće sa kojima se glavni grad Berlin suočava odricanjem od ruske nafte.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.03.2023.

14:31

Našli se u problemu – ipak im nedostaje ruska nafta
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Sa poteškoćama se suočava uprkos planovima da radi sa Poljskom na pronalaženju alternativnog snabdevanja, naveo je Rojters.

"Šved" tradicionalno isporučuje oko 90 odsto benzina, dizela i mazuta koji se koriste u glavnom gradu Nemačke.

Međutim, tri meseca nakon što su se Varšava i Berlin dogovorili da rade zajedno, rafinerija radi sa 50–60 odsto kapaciteta i alternativne zalihe nisu lako dostupne.

Rusija je prošlog meseca uzvratila na njihove bilateralne napore zaustavljanjem tokova nafte u Poljsku preko naftovoda Družba, čime je smanjila sposobnost Poljske da dopremi naftu za "Šved".

Poljska rafinerija pod kontrolom države PKN Orlen sada treba da koristi više kapaciteta na naftnom terminalu u Gdanjsku za napajanje sopstvene rafinerije u Ploku.

Nemačka je u januaru prestala da kupuje rusku naftu, a rafinerija "Šved" sa 233.000 barela dnevno radi od tada na oko 55 odsto kapaciteta, ili nekih 130.000 barela dnevno, oslanjajući se na snabdevanje naftovodom iz luke Rostok na severu Nemačke.

Pročitajte više:

Rusija jasna: Ne priznajemo

Poljska uzvraća udarac Rusiji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: