Najviša inflacija u poslednjih četvrt veka: Porasla na skoro 79 odsto

Inflacija u Turskoj porasla je prošlog meseca na blizu 79 odsto međugodišnje, na najviši nivo zabeležen u toj zemlji u poslednjih četvrt veka.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.07.2022.

15:19

Najviša inflacija u poslednjih četvrt veka: Porasla na skoro 79 odsto
Foto: Iryna Dincer/Shutterstock

Godišnja stopa inflacije je iznosila u junu 78,62 procenta, prema današnjim podacima turskog statističkog instituta. Mesečni rast potrošačkih cena je iznosio 4,95 posto, prenosi CNBC.

Cene prevoza skočile su u junu za 123,37 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su hrana i bezalkoholna pića poskupeli za 93,93 procenta, pokazuju vladini podaci.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan se u poslednjih par godina protivi bilo kakvom povećanju kamatnih stopa kako bi se ohladila inflacija, pri čemu navodi da su kamatne stope "majka svakog zla". Posledice te politike su nagli pad turske lire i znatno osipanje potrošačke moći prosečnog zaposlenog u Turskoj, navodi američki mediji.

Erdogan je dao instrukcije centralnoj banci, za koju analitičari kažu da nije nezavisna od njega, da više puta snizi referentnu kamatu 2020. i 2021. godine, čak iako je inflacija nastavila da raste.

Ključna kamatna stopa je prošel jeseni postepeno smanjena na 14 posto i od tada je ostala na istom nivou. Lira je lani pala za 44 procenta prema dolaru, a od početka ove godine je oslabila za 21 posto prema američkoj valuti.

Turska vlada je uvela neortodoksnu monetarnu politiku u pokušaju da ojača liru bez podizanja kamatnih stopa. Krajem juna, turski bankarski regulator najavio je zabranu kredita u lirama kompanijama koje drže, kako ocenjuje, previše deviza, što je na kratko ojačalo liru, ali je izazvalo veću neizvesnost među investitorima koji dovode u pitanje održivost te mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potpisano: "Kanabis legalan od ponedeljka"

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

9:31

29.3.2024.

20 h

Svet

Nemci, šta sad?

Brdo dugova Nemačke je prošle godine još poraslo, izračunala je Bundesbanka. Javni dug se, naime, uvećao za 62 milijarde evra, na 2,62 biliona.

14:41

29.3.2024.

15 h

Podeli: