Svet

Četvrtak, 18.01.2024.

16:36

MMF: Evropljani rade sve manje, naročito muškarci

Evropljani rade sve manje sati, naročito muškarci, zaključak je studije koju je objavio Međunarodni monetarni fond (MMF) na svom veb-sajtu.

Izvor: Tanjug

MMF: Evropljani rade sve manje, naročito muškarci
Ilustracija: Shutterstock/Syda Productions

Ukupan broj radnih sati u Evropi i zaposlenost su se vratili na nivo iz perioda pre pandemije, ali prosečan broj radnih sati po osobi i dalje pada, navode autori studije pod nazivom "Analiza smanjenja prosečnog broja radnih sati u Evropi".

Medijalni presek radnih sati po zaposlenom u Evropi iznosi nešto ispod 37 sati nedeljno, a muškarci i dalje rade nešto više od žena, pošto na poslu provedu 39,9 sati nedeljno a dame 34,7 sati.

Smanjenje prosečnog radnog vremena koncentrisano je u tri grupe: mladi ljudi, muškarci uopšte, a posebno muškarci sa malom decom. Ovaj nalaz je iznenađujuće konzistentan u svim evropskim zemljama, navodi se u studiji MMF-a.

Rodni jaz u broju radnih sati se smanjuje, kao i rodna razlika u stopi zaposlenosti, zaključuje se u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: