Svet

Četvrtak, 18.01.2024.

16:36

MMF: Evropljani rade sve manje, naročito muškarci

Evropljani rade sve manje sati, naročito muškarci, zaključak je studije koju je objavio Međunarodni monetarni fond (MMF) na svom veb-sajtu.

Izvor: Tanjug

MMF: Evropljani rade sve manje, naročito muškarci
Ilustracija: Shutterstock/Syda Productions

Ukupan broj radnih sati u Evropi i zaposlenost su se vratili na nivo iz perioda pre pandemije, ali prosečan broj radnih sati po osobi i dalje pada, navode autori studije pod nazivom "Analiza smanjenja prosečnog broja radnih sati u Evropi".

Medijalni presek radnih sati po zaposlenom u Evropi iznosi nešto ispod 37 sati nedeljno, a muškarci i dalje rade nešto više od žena, pošto na poslu provedu 39,9 sati nedeljno a dame 34,7 sati.

Smanjenje prosečnog radnog vremena koncentrisano je u tri grupe: mladi ljudi, muškarci uopšte, a posebno muškarci sa malom decom. Ovaj nalaz je iznenađujuće konzistentan u svim evropskim zemljama, navodi se u studiji MMF-a.

Rodni jaz u broju radnih sati se smanjuje, kao i rodna razlika u stopi zaposlenosti, zaključuje se u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: