Milijarder Džek Ma se odriče prava nad svojom imperijom

Džek Ma se odriče kontrolnih prava nad Ant Group Co, čime se milijarder povlači iz svoje onlajn imperije.

Svet

Izvor: Investitor

Subota, 07.01.2023.

12:39

Milijarder Džek Ma se odriče prava nad svojom imperijom
Foto: Shutterstock/SPhotograph

Prethodno je Kina u potezu bez presedana krenula da uvodi stroga pravila za tehnološke kompanije.

Kompanija nudi 10 pojedinaca, uključujući osnivaču, menadžmentu i zaposlenima, nezavisna prava glasa, efektivno uklanjajući Mau kontrolu nad Antom, navodi se u saopštenju objavljenom u subotu. Prilagođavanje neće promeniti ekonomske interese nijednog akcionara, preneo je Blumberg.

Ma je uglavnom nestao sa očiju javnosti otkako je održao govor u kom je kritikovao kineske regulatore uoči propalog listinga Anta 2020. Mnoge njegove kolege su se odrekle svojih formalnih korporativnih uloga i povećale donacije u dobrotvorne svrhe kako bi se uskladili sa vizijom predsjednika Sija Đinpinga o postizanju "zajedničkog prosperiteta”, prenosi Investitor.

Ant se od tada fokusirao na reviziju svojih poslovnih operacija kako bi smirio regulatore. Kompanija povećava svoju kapitalnu bazu za svoju podružnicu za potrošačke kredite, počela je da postavlja firewallove u ekosistemu koji mu je nekada omogućavao da usmerava saobraćaj sa platforme za plaćanje Alipay, sa milijardu korisnika, na usluge kao što su upravljanje bogatstvom i potrošačko kreditiranje.

Promena u kontroli bi mogla da znači da će Ant morati duže da čeka na dugo očekivani nastavak inicijalne javne ponude. Kompanije ne mogu da se kotiraju na domaćem takozvanom tržištu A-akcija u zemlji ako su imale promenu kontrolora u poslednje tri godine – ili u poslednje dve godine, ako su na šangajskom STAR tržištu. Za berzu u Hong Kongu, ovaj period čekanja je godinu dana.

Maov fintek gigant je bio spreman da sprovede najveći listing na svetu 2020. godine, izazivajući najveće državne zajmodavce, pre nego što je propao pošto su regulatori pokrenuli suzbijanje industrije.

Ma će i dalje imati glasačka prava i ekonomske interese u kompaniji nakon promene. U podnesku u julu, podružnica Alibaba Group Holding Ltd. ponovila je da Ma "namerava da smanji i nakon toga ograniči svoj direktni i indirektni ekonomski interes u Ant Group tokom vremena” na procenat koji ne prelazi 8,8 odsto.

Ma će nakon prilagođavanja imati oko 6,2 odsto glasačkih prava, na osnovu proračuna Blumberga.

Antov odbor će se sastojati većinski od nezavisnih direktora nakon što kompanija uvede petog, navodi se u saopštenju.

Višegodišnji obračun kineske vlade zauzdao je vrtoglav rast čitavog internet sektora a i globalni investitori su osetili udarce. Sada su promenjena pravila za nacionalne tehnološke šampione koja su nekada davala prioritet rastu po svaku cenu, što je nova paradigma za privatni sektor ove zemlje.

Antova podružnica za potrošačko kreditiranje nedavno je dobila regulatorno odobrenje za ubrizgavanje kapitala od 10,5 milijardi juana (1,5 milijardi dolara), što je signal napretka u njegovom restrukturiranju i uklanjanju prepreka dok želi da dobije licencu za finansijski holding. Kompanija bi mogla da izda oko 400 milijardi juana do 500 milijardi juana zajmova nakon promjena, na osnovu proračuna Blumberga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: