Svet

Sreda, 04.01.2023.

08:09

"Marija" stigla iz Amerike u Nemačku

Prvi tanker koji prevozi pošiljku tečnog prirodnog gasa iz SAD stigao je u Nemačku kao deo pomoći toj državi da smanji gasnu zavisnost od Rusije.

Izvor: Beta

EPA-EFE/LARS-JOSEF KLEMMER / POOL

Tanker Marija Enerdži (Maria Energy) stigao je u luku Vilhelmšafen (Vilhelmshaven) u Severnom moru, gde će se pošiljka tečnog prirodnog gasa ponovo pretvoriti u gas na prvom terminalu za tečni gas u Nemačkoj koji je prošlog meseca svečano otvorio nemački kancelar Olaf Šolc.

Nemačka pokušava da spreči energetsku krizu, pa je zbog toga, pored novih terminala, ponovo aktivirala stare elektrane na naftu i ugalj i produžila rad svojih nuklearnih elektrana, koje bi, prema ranijim planovima, trebalo da završe sa radom do kraja godine.

Borci za zaštitu životne sredine objavili su da će organizovati protest zbog dolaska Marija Enerdži, tvrdeći da Nemačka ne bi trebalo da uvozi fosilna goriva, posebno gas.

Rezerve u nemačkim skladištima gasa porasle su u prvim danima 23. za više od 90 odsto pošto su visoke temperature u većem delu centralne Evrope smanjile potražnju za grejanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

2 h

Podeli: