Vesti -

Lista najskupljih gradova: Moskva i Sankt Peterburg zabeležili najveći pad

Grad-država Singapur i švajcarski Cirih proglašeni su za najskuplje gradove na svetu.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/toxawww
Ilustracija: Depositphotos/toxawww

Naime, prema godišnjem svetskom indeksu troškova života koji objavljuje Economist Intelligence Unit (EIU), prosečni troškovi života u najvećim gradovima porasli su za 7,4 odsto ove godine.

Najbrže su rasle cene namirnica, za razliku od 2022. kada su energenti bili na čelu inflacije uurbanim sredinama.

Uspon Ciriha, koji je skočio sa šestog mesta na prošlogodišnjoj listi, pripisan je snazi švajcarskog franka uz visoke cene namirnica, kućnih potrepština i troškova zabave i rekreacije. Singapur je bio u vrhu liste i pre godinu dana.

Iako se Njujork izjednačio sa Singapurom na prvom mestu prošle godine, popularna američka destinacija, gde su cene porasle za 1,9 odsto prema studiji, pala je na treće mesto, izjednačivši se sa švajcarskom Ženevom, prenosi biznis.rs.

Hong Kong, jedina druga azijska destinacija u prvih 10, bio je peti, dok je Los Anđeles bio na 6. mestu, a Pariz je proglašen za sedmi najskuplji grad na svetu.

Izraelski Tel Aviv deli osmo mesto sa danskim Kopenhagenom. Međutim, vredi napomenuti da je istraživanje sprovedeno pre oktobarskog izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa. Na kraju, San Francisko zaokružuje listu najskupljih deset gradova.

Dalje na listi, ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabeležili su najoštriji pad, jer su se spustili sa 105. mesta na 142. i 74. mesta na 147. u ovogodišnjoj rang listi, zbog pada vrednosti rublje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.