Biz - B92.net

Kolaps ruske auto-industrije?

Moskva -- Proizvodnja automobila u Rusiji doživela je kolaps.

Izvor: Index
Podeli
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

To se desilo nakon što su veliki proizvođači automobila napustili zemlju, a zapadne vlade uvele sankcije Rusiji kao odmazdu za njen napad na Ukrajinu.

Rusija je u maju proizvela 3.700 automobila, 97 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, objavila je državna agencija za statistiku Ros-stat.

Proizvodnja je varirala od 95.000 automobila u januaru i 108.000 u februaru pre nego što je pala na 40.800 u martu, prenosi Indeks.

Rusija je u razdoblju od januara do maja ove godine proizvela ukupno 268.000 vozila, što je upola manje nego u isto vreme prošle godine.

Proizvodnja kamiona i autobusa u maju pala je za gotovo 40 odsto, odnosno 6,5 odsto u odnosu na maj 2021.

Ruska automobilska industrija zapošljava 300.000 ljudi, a još tri miliona radi u srodnim industrijama.

Samo dve fabrike od 20 fabrika automobila ostale su u Rusiji nakon što su veliki proizvođači automobila zaustavili proizvodnju i prodaju zbog invazije zemlje na Ukrajinu.

Prodaja lade pala za 84 odsto

Prodaja najpopularnije i najpristupačnije robne marke u zemlji automobila lada pala je u maju za gotovo 84 odsto, saopštilo je Udruženje evropskih preduzeća.

Ministar industrije Denis Manturov pripisao je povećanje cena vozila od 30 odsto inflaciji, rastu cena delova i padu kursa rublje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je novu strategiju ranije u junu kako bi se drastično smanjilo oslanjanje ruske automobilske industrije na stranu tehnologiju i osigurala njena "globalna konkurentnost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.