Kazahstan i Francuska se dogovorili

Predsednici Kazastana i Francuske potpisali su danas deklaraciju o namerama saradnje po pitanju strateških minerala, uključujući i uranijum.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.11.2023.

15:44

Kazahstan i Francuska se dogovorili
Ilustracija: Depositphotos/wlad74

Tokajev i Makron su potpisali ukupno šest dogovora, saopštila je pres-služba predsednika Kazahstana, prenosi Komersant.

Kazahstanski predsednik je istakao da je posebna pažnja na sastanku sa Makronom posvećena razvoju trgovinskih i ekonomskih odnosa između dveju zemalja, što je "naročito važno u današnjoj teškoj geopolitičkoj i geoekonomskoj situaciji".

Da bi se ubrzala implementacija svih dogovora postignutih na sastanku, Tokajev je inicirao formiranje radne grupe. Blumberg je 31. oktobra, pozivajući se na izvore, napisao da će Emanuel Makron posetiti Kazahstan i Uzbekistan kako bi pregovarao o povećanju isporuka uranijuma.

Potreba Francuske za uranijumom povezana je sa prestankom proizvodnje u Nigeru, prenela je njujorška agencija.

Pored toga, anonimni izvori Blumberga su naveli da je drugi cilj Makronove posete odvajanje Kazahstana i Uzbekistana od Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

17 h

Podeli: