Svet

Petak, 09.12.2022.

16:58

I Mađari odustali od Rusije

Mađarska naftna kompanija MOL, kako se saznaje u sedištu kompanije, obustavila je aktivnosti u Rusiji, nakon što je prethodno obustavila i sve započete radove.

Izvor: PoslovniFM

I Mađari odustali od Rusije
Foto: epa, CLEMENS BILAN

MOL time odustaje od investicija, a razmatra i poslovanje u Rusiji, što podrazumeva i različite opcije vezane uz naftno polje Baitugan.

Ne isključujemo nijednu mogućnost vezanu uz Baitugan, stav je MOL-a kako piše Poslovni FM, tek da se razmatraju sve opcije, što će do trenutka odluke ostati poslovna tajna.

Bez obzira na ranije najave oko gradnje fabrike gumenog bitumena u Rusiji, u MOL-u ističu kako ne planiraju nastavak planiranih ulaganja.

Što se tiče budućnosti Mol/Slovnaftove nabavke ruske sirove nafte, u MOL-u ističu kako se strogo u poslovanju pridržavaju svih sankcija Europske unije, a ta očekivanja određuju i buduće pravce vezane uz nabavu sirove nafte. Još jednom naglašavaju zainteresiranost za Adria plinovod, kao i eventualno proširenje hrvatskog dela plinovoda, za šta je potrebna odluka hrvatske strane.

Rafinerija u Bratislavi bi, po ranijim informacijama, trebalo da testira tokom zime i nerusku naftu, a u MOL-u naglašavaju kako testiranje ide po rasporedu. Dodaju kako rade s promenjivim odnosima, tehnički prilagođavajući sastav kako bi se postigli optimalni rezultati ispitivanja.

U maju su iz MOL-a najavili da se odlučuje o 15 tehnoloških projekata kojima bi se smanjio udeo ruske sirove nafte u njihovim rafinerijama, a sada iz MOL-a naglašavaju ukupno 24 projekta, vezano za rafineriju u Bratislavi i stvaranje povezanih logističkih kapaciteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

16 h

Podeli: