Globalno bogatstvo palo: Najveći gubitnici SAD i Evropa, a dobitnici Rusija, Meksiko, Indija...

Globalno bogatstvo je u 2022. godini palo prvi put za 14 godina, navodi se u zajedničkom izveštaju švajcarskih banaka Kredi Svis i UBS.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2023.

13:46

Globalno bogatstvo palo: Najveći gubitnici SAD i Evropa, a dobitnici Rusija, Meksiko, Indija...
Ilustracija: Depositphotos/Amaviael

Kako se navodi u Izveštaju o globalnom bogatstvu, ukupno privatno bogatstvo je prošle godine smanjeno za 2,4 odsto na 454,4 biliona dolara, a bogatstvo po odrasloj osobi palo je za 3,6 odsto na 84.718 dolara, prenosi Foks biznis.

Najveći pad bogatstva je zabeležen u Severnoj Americi i Evropi, uglavnom zbog rasta kursa dolara u odnosu na nekoliko drugih valuta i visoke inflacije, naveo je autor izveštaja Entoni Šoroks.

Među najveće gubitnike spadaju SAD, Japan, Kina, Kanada i Australija, dok su najveći dobitnici Rusija, Meksiko, Indija i Brazil.

Izveštaj tvrdi da će globalno bogatstvo u narednih pet godina porasti za 38 odsto na 629 biliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

14 h

Podeli: