Biz - B92.net

Evropskim firmama se loše piše – SAD dominiraju

Među 100 najvrednijih kompanija na svetu prvi put nema nijedne nemačke firme.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Song_about_summer
Ilustracija: Shutterstock/Song_about_summer

Naftna kompanija iz Saudijske Arabije je prva na rang-listi, kojom dominiraju firme iz SAD. Evropa stoji loše i loše joj se piše, ocenjuje se u današnjem prilogu radija Dojče vele.

Nemačke firme sve više gube vrednost na svetskim berzama.

Dok je na kraju 2007. među 100 najvrednijih bilo sedam nemačkih kompanija, na kraju 2021. su ostale samo dve, a u prvoj polovini 2022. nijedna nemačka firma nije zastupljena na ovoj rang-listi. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY, navodi se u tekstu.

Najbolje rangirana firma sa sedištem u Nemačkoj je SAP, koji se bavi softverom, i koji je sa tržišnom vrednošću od 106 milijardi dolara tek na 113. mestu. Nemački Telekom je na 120. mestu sa 98 milijardi dolara, a na 74. mestu je Linde (industrijski gas) koji od spajanja sa Prakserom ima sedište u Irskoj.

Naftna kompanija Saudi Aramko je sa tržišnom vrednošću od 2,3 biliona američkih dolara najskuplja kompanija na svetu – a sledi američki Epl. Sve u svemu, malo se promenilo u dominaciji firmi sa sedištem u SAD na svetskim berzama. Sada ih je 60, a pre pre šest meseci ih je bilo 61.

Među prvih 10 su Majkrosoft, Alfabet (matična kompanija Gugla), Amazon, "Tesla", investiciona kompanija Berkšir Hatavej, zdravstveno osiguranje Junatedhelt, Džonson i Džonson i Fejsbuk grupa Meta.

Najvrednija evropska kompanija je švajcarski Nestle – na 20. mestu. Prema revizorima, krajem 2007, dakle pre finansijske krize, među 100 najvrednijih kompanija širom sveta 46 su bile iz Evrope. Sada ih je ostalo samo 16.

Pad cena na svetskim berzama, izazvan ruskim ratom protiv Ukrajine, zabrinutošću u pogledu recesije i rastućim kamatnim stopama zbrisao je bilione dolara vrednosti u prvoj polovini 2022.

Samo tržišna kapitalizacija, odnosno vrednost akcija kojima se trguje na berzi, 100 najskupljih kompanija pala je tokom prvih šest meseci ove godine za 17 odsto ili 6,1 bilion dolara, na oko 29,8 biliona dolara. Pritom su tehnološke firme pale čak za 28 odsto.

Nasuprot tom trendu, naftne i gasne kompanije među prvih 100 povećale su svoju berzansku vrednost za 19 odsto.

"U poslednje vreme investitori se više fokusiraju na profitabilnost nego na rast. Novac se više ne daje tako lako, povećavaju se zahtevi prema kompanijama u koje se ulaže", objašnjava Henrik Alers, izvršni direktor firme EY Nemačka.

Iako mnoge vodeće firme i dalje beleže visoke profite, trenutna situacija je dovela do duboke neizvesnosti, kaže Alers. On očekuje veoma tešku drugu polovinu godine:

"Loše vesti se gomilaju, moraju da se prevaziđu mnoge krize od kojih neke podstiču jedna drugu. Opasnost od globalne recesije je sada realna", ističe.

Alers smatra da će digitalizacija, kojoj je pandemija korone dala ogroman zamah, verovatno imati odlučujući uticaj na ekonomiju i berze u godinama koje dolaze.

A tu su Evropa i Nemačka slabo pozicionirane. Od 23 tehnološke kompanije koje su trenutno među 100 najboljih, 17 ima sedište u Severnoj Americi, četiri u Aziji i samo dve u Evropi. Prema rečima Alersa, trend digitalizacije je doveo do toga da se poslednjih godina smanji dominacija Evrope na svetskim berzama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.