EU zabranjuje "večne zagađivače": Duga lista proizvoda koji ih sadrže

EU je danas počela da razmatra predlog zabrane supstanci poznatih kao PFAS ili "večni zagađivači" koje izazivaju sve veću zabrinutost za zdravlje ljudi.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2023.

16:30

EU zabranjuje
Ilustracija: Shutterstock/Jana Shea

Pet zemalja - Nemačka, Holandija, Danska, Švedska i Norveška (koja nije članica EU) sarađivale su na predlogu, a u današnjem zajedničkom saopštenju su poručile da, ako predlog bude usvojen, postao bi "jedna od najvećih zabrana neke hemijske supstance svih vremena u Evropi".

"Zabrana PFAS-a bi smanjila količine PFAS-a u okruženju na duži rok, takođe bi proizvodi i procesi bili bezbedniji za ljude", navodi se u saopštenju.

Prema nacrtu predloga, kada zabrana stupi na snagu, kompanije će imati između 18 meseci i 12 godina da uvedu alternative.

"U mnogim slučajevima takve alternative trenutno ne postoje, a za neke možda nikada i neće", navodi pet zemalja u svom saopštenju.

Nova uredba će verovatno stupiti na snagu 2026. ili 2027. godine, kako kaže nacrt, a određeni broj farmaceutskih proizvoda, proizvoda za zdravlje životinja, hemikalije za zaštitu useva i dezinfekciona sredstva bili bi izuzeti.

Grupa FPP4EU sastavljena od 14 kompanija koje proizvode i koriste PFAS, kaže da je pronalaženje alternativa za PFAS dug i težak proces. Na primer, kako navode, jedna vrsta PFAS-a ulazi u Bajerov lek protiv raka jetre i bubrega, a za pronalaženje zamene bi trebalo do 15 godina. Ostale upotrebe uključuju rashladna sredstva za velike komercijalne proizvode, kao što su frižideri, a u vazduhoplovnoj i odbrambenoj industriji, kao i u automobilskoj industriji se koriste za pravljenje delova otpornih na vatru, vremenske prilike i agresivne hemikalije.

PFAS je povezan sa zdravstveni rizicima kao što su rak, hormonska disfunkcija i oslabljeni imuni sistem, kao i oštećenja životne sredine, a nazivaju ih "večne hemikalije" jer se teško razgrađuju i nagomilajavaju se u prirodi i ljudskom organizmu.

U 2020. godini prodato je između 140.000 i 310.000 tona PFAS-a na evropskim tržištima, a ukupne godišnje zdravstvene troškove od izloženosti PFAS-u u Evropi procenjene su na između 52 milijardi i 84 milijarde evra, navodi se u nacrtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: