Biz - B92.net

Doomsday Preppers: Nemci sastavili spisak predmeta korisnih u slučaju nestanka struje

Snabdevanje strujom u Nemačkoj do sada se smatralo relativno sigurnim.

Izvor: Večernji list
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Nickolay.Gerasimov
Ilustracija: Shutterstock/Nickolay.Gerasimov

Međutim, ne može se sa sigurnošću tvrditi da gasna kriza neće dovesti do nestašice struje.

Do višednevnog nestanka mogu dovesti i, na primer, oluja i obilne padaline koje bi mogle oštetiti dalekovode.

Nestanak usred zime mogao bi biti potencijalno opasan, pa je Savezna kancelarija za kontrolu katastrofa preporučila stvaranje zaliha za hitne slučajeve.

Na popisu stvari koje treba imati u slučaju nestanka struje nalazi se radio s baterijskim napajanjem koji pomaže u informisanju i omogućava praćenje važnih obaveštenja i informacija od nadležnih tijela, piše Fenix magazin a prenosi Večernji list.

Korisno je imati i šporet za kampovanje na kojem bi mogli da kuvate, a alternativa su baštenski ili stoni roštilj koji bi se mogli koristiti samo na otvorenom prostoru. Sledeća je svetiljka koja bi trebala biti na baterije ili solarnu energiju. U zavisnosti od odabranog modela, potrebno je imati i rezervne baterije. Dobro je imati i sveće te šibice ili upaljače pri ruci. Napunjene rezervne baterije, punjači baterija na solarni pogon ili akumulatori mogu vam, takođe, pomoći da pametni telefoni i prenosni računari rade. U slučaju nemogućnosti grejanja, potrebno je imati toplu odeću i prekrivače, a dobar izbor može biti i termofor. Važno je imati i gotovinu s obzirom na to da ni bankomati neće raditi u slučaju nestanka struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.