Biz - B92.net

Bugarska odustaje od ruskog gasa: "Nema šanse da se razgovara sa Gaspromom"

Bugarska neće obnoviti ugovor o snabdevanju prirodnim gasom sa ruskim Gazpromom zbog situacije u Ukrajini i razmotriće alternativne isporuke.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/FedotovAnatoly
Ilustracija: Shutterstock/FedotovAnatoly

Kako su naveo u subotu zamenik premijera Bugarske Asen Vasiljev, razmotriće i budući zajednički ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbegla nedostatak ovog energenta.

Ova balkanska zemlja dobija skoro sav gas kroz desetogodišnji ugovor sa Gazpromom koji ističe krajem 2022. godine. Godinama je odlagala projekte diverzifikacije svojih izvora, uključujući vezu gasovoda sa susednom Grčkom i proširenje jedinstvenog skladišta gasa u zemlji. Vlada Bugarske nastoji da ubrza oba projekta zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao izazvati veći poremećaj, piše Bloomberg.

"U ovoj situaciji nema šanse da se razgovara sa Gazpromom", rekao je Vasiljev nacionalnom radiju BNR.

"Razgovarali smo i sa Grčkom i sa Turskom da iskoristimo postojeću infrastrukturu za snabdevanje LNG-om i povećamo isporuke iz Azerbejdžana, sa kojim zemlja ima ugovor", rekao je Vasiljev.

Vlada se nada da će zajednički mehanizam Evropske unije o snabdevanju funkcionisati do kraja leta, što će omogućiti ovom bloku da pregovara po boljim cenama, rekao je on.

Rat u Ukrajini je već primorao EU da redefiniše svoju energetsku politiku i traži brže smanjenje zavisnosti od Rusije, njenog najvećeg snabdevača energijom. Evropska komisija je prošle nedelje iznela plan za zamenu dobavljača skoro dve trećine uvoza ruskog gasa ove godine i nastoji da postepeno ukine zavisnost od svih fosilnih goriva iz Moskve do 2027.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.