Brisel predlaže ograničenje cena ruske nafte

Evropska komisija je predložila da EU odredi ograničenje cene od 100 dolara po barelu na ruske naftne proizvode.

Svet

Izvor: Biznisinfo.ba

Petak, 27.01.2023.

10:02

Brisel predlaže ograničenje cena ruske nafte
Foto: shutterstock, Oil and Gas Photographer

Ograničenje cene od 100 dolara po barelu na ruske naftne proizvode poput dizela i 45 dolara po barelu za ostale derivate, izjavili su u četvrtak evropski zvaničnici.

Predlog je poslat članicama EU, čiji će predstavnici raspravljati o tome na sastanku s ciljem da dođe do dogovora pre nego što na snagu stupi ograničenje cene na ruske naftne proizvode 5. februara.

Ograničenje cene ruskih naftnih proizvoda prati slično ograničenje od 60 dolara po barelu uvedeno 5. decembra.

Ograničenje cene ruske nafte uvela je i Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta G7 SAD, Japan, Kanada, Britanija, Italija, Francuska i Njemačka te EU.

Oba ograničenja cene nafte obuhvataju zabranu zapadnim osiguravajućim i brodskom kompanijama da osiguravaju ili da prevoze rusku sirovu naftu i derivate sem uloliko su kupljeni po određenoj ili ispod dozvoljene cene nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: