Bitkoin na putu da postane nevažan: Pada na 5.000 dolara?

Kriptovalute su se oporavile na početku nove godine.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2023.

12:44

Bitkoin na putu da postane nevažan: Pada na 5.000 dolara?
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Solana je u nedelji za nama uzletela čak 35 odsto, dok je ether porastao pet odsto, čime se cena vratila iznad 1.250 dolara prvi put od sredine decembra.

Bitkoin vredi nešto manje od 17.000 dolara. Naravno, problemima za kriptoindustriju tu nije kraj nakon spektakularnog kolapsa FTX-a, piše SEEbiz.

Trenutno su oči uglavnom uprte u kompaniju Digital Currency Group koja proživljava teške trenutke zbog problema svoje dve podružnice Genesis i Grayscale.

Grayscale (najveći menadžer kriptoimovine) mogao bi ozbiljno da uzdrma tržište ako bi bio prisiljen da proda svoju imovinu.

Odavno je jasno da Evropska centralna banka (ECB) ne gleda sa simpatijama na bitkoin. Ulrih Bindseil i Jirgen Šaf nedavno su na blogu objavili da je bitkoin na putu prema irelevantnosti i da trenutno svedočimo njegovoj “labudovoj pesmi”.

Uvereni su da bitoin nije prikladan kao investicija, jer ne stvara novčani tok ni dividende, a njegova tržišna vrednost zasniva se isključivo na špekulacijama.

Prošlog meseca Standard Čartered je upozorio da bi se bitkoin mogao srušiti čak na 5.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: