Živković: Zelena energija okosnica razvoja EPS

Ulaganje u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije je okosnica strateškog razvoja "Elektroprivrede Srbije".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2023.

13:57

Živković: Zelena energija okosnica razvoja EPS
Foto: EPS

"U tome imamo maksimalnu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“, na otvaranju savetovanja „Energetika 2023“.

Živković je naglasio da EPS sprema nove projekte korišćenja kapaciteta vetra i sunca i razvija započete OIE projekte, te da se sada intenzivno radi na projektu izgradnje reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, snage 680 megavata.

"Reverziiblna HE „Bistrica“ omogućiće balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona i to je ključni preduslov za veći udeo „zelene“ energije u našoj zemlji", rekao je Živković.

"Termo energija je naša bazna energija i siguran sam da će njen doprinos biti podjednako značajan u sigurnosti i stabilnosti sistema, ali i za bezbedno i sigurno snabdevanje električnom energijom naših potrošača. Zato će i u narednom periodu jedan od prioriteta biti modernizacija naših rudarskih i termo kapaciteta uz posebnu posvećenost unapređenju zaštite životne sredine, jer je to imperativ poslovanja za naredne godine", objasnio je on.

Prvo čovek EPS-a je istakao da je se kompanija menja posle više decenija čekanja, te da je cilj reformi da EPS posluje uspešno i profitabilno. On je ukazao i na to da ko se ne menja i ne prilagođava vremenu u kojem stvara i živi ne može da računa na uspeh. Živković je naglasio značaj saradnje stručne energetske javnosti posebno u današnjem vremenu koje nameće posebne izazove poput dekarbonizacije i zelene tranzicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

22 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

14 h

Podeli: