Vesti -

Vučić otkrio novi plan: "Ovako će izgledati Beograd"; "Vozovi će se kretati 120 km/h" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio novi plan koji treba da se završi do 2027. godine kada će biti održan Ekspo u Srbiji.

Izvor: Tanjug, Novosti, B92.net
Podeli
Foto: printscreen TVPrva
Foto: printscreen TVPrva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratili su se javnosti iz Palate Srbija.

"Kao što znate, usled poplava vanrednu situaciju je proglasilo 63 lokalne samouprave. U julu je olujno nevreme pogodilo opet Srbiju i proglašeno je 13 vanrednih situacija. Do sada smo isplatili 24.200.000 za obnovu stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava u maju i junu", rekla je Ana Brnabić.

"Što se tiče fokusa za ono što je i meni posebno važno a to je sektor informacionih tehnologija, krenuli smo ubrzano da se spremamo za Ekspo. Imamo 5 fokusa", dodala je premijerka.

Nakon što se javnosti obratila premijerka, Vučić je otkrio da Srbija ima izmenjene planove za 2027. godinu.

"Konačno je inflacija počela da pada. Završiće na manje od 9 procenata do kraja godine. Mi ćemo, osim povećanja plata i penzija, nastaviti da gradimo. Sada je reč o izmenjenom planu za 2027. godinu. Imamo strahovito ambiciozne planove. Krećemo koliko sutra", rekao je Vučić.

"Beograd će biti jedan od najlepših gradova u Evropi", dodao je Vučić.

Novi plan koji treba da se završi do 2027. godine

Foto: printscreen TVPrva
Foto: printscreen TVPrva

"Od danas merimo sve do 2027. godine, jedan od povoda to što smo dobili Ekspo koji će promeni celu našu zemlju, a Beograd će biti neprepoznatljiv za četiri godine i to će uticati i na razvoj cele Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da u ovom trenutku nije zaustavljen nijedan projekat koji se tiče putne ili železničke infrastrukture.

On je predstavio novi plan koji treba da se završi do 2027. godine kada će biti održan Ekspo u Srbiji. Predsednik je pokazao kako izgleda projekat koji treba da se završi do 2027. godine, godine kada će biti održan Ekspo u Srbiji. Predsednik je pokazao mapu kako će izgledati deo gde će se nalaziti paviljoni za Ekspo 2027.

"Ovde će biti i nova železnička pruga. Razgovaraćemo sa stručnim licima da li ćemo graditi avantura park ili hipodrome i slično. Ovde ide 1.500 stanova", rekao je Vučić.

Foto: printscreen TVPrva
Foto: printscreen TVPrva

Predsednik je rekao da je veliki posao pred Srbijom da bi se predstavila u najlepšem svetlu.

"Ovo će značiti ogroman skok za ekonomiju naše zemlje i doprineti rastu. Nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026. godine", istakao je.

Predsednik je pokazao četiri ugovora po kojima mora da se radi.

"Prvi ugovor je linijska infrastruktura, dva je ugovor za radove i iskop terena. Ugovor za Nacionalni stadion nije još potpisan. U toku su pregovori. Posebno ćemo za srpski paviljon da raspisujemo i pozvaćemo sve srpske arhitekte da napravimo prezentaciju naše zemlje. Kada govorimo o putnoj infrastrukturi ona podrazumeva 8 kilometara gradskih bulevara, petlju, planirani gasovod - toplovod i hladnovod", rekao je.

Predsednik je i pokazao kako će izgledati lokacija kod starog sajma.

"Tu ćemo napraviti i onaj veliki točak i to će značajno promeniti izgled grada. Ponudićemo građanima da nam pomognu i kažu šta oni žele sa halom 1 da uradimo", rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će železnička stanica Prokop biti završena za dva meseca.

"Za dva meseca otvaramo novu stanicu i gradimo 18 kilometara pruge. Od aerodroma do centra grada stizaće se za 15 do 25 minuta. Vozovi će se kretati 120 km/h", rekao je Vučić.

Foto: printscreen TVPrva
Foto: printscreen TVPrva

"Beogradska autobuska stanica biće gotovo do 2025. godine, kada će biti gotova i nova železnička stanica Novi Beograd", otkrio je Vučić.

On je istakao da se nada da će pre kraja 2028. godine biti otvorena prva linija metroa u Beogradu i zbog toga će radovi na metrou biti na svakom koraku u narednom periodu.

"Kod Muzeja savremene umetnosti na Ušću izgradićemo Prirodnjački muzej, koji će imati dva miliona artefakata, tu ćemo napraviti četvrt kulture ili muzejsku četvrt", dodao je Vučić.

Predsednik je otkrio i koliko će sve što je zamišljeno koštati Srbiju.

"Sve ovo što smo zamislili da ćemo da uradimo koštaće 12 milijardi evra i zato nam je stopa rasta najvažnija, zato moramo da radimo mnogo, da budemo zajedno, ujedinjeni, da pokušamo da Srbiju predstavimo na najbolji nači", rekao je Vučić.

"Želimo sa EU da radimo na Ekspo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će se u Srbiji za tri godine živeti u potpuno promenjenoj zemlji i da će sve što će biti urađeno za Ekspo 2027 i uloženo u ostale projekte koji se planiraju vredeti više od 12 milijardi evra.

"Uspećemo da uradimo sve što je potrebno, zato je potrebno da budemo ujedinjeni i da se svi borimo i predstavimo najbolje zemlju u maju 2027 i da to bude možda najbolji specijalizovani Ekspo do sada", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je istakao i da je za Srbiju stopa rasta najvažnija i da zato mora da se radi što je moguće više da bi se sve ovo izguralo.

Vučić je rekao i da Srbija želi da EU zajedno sa njom učestvuje u pripremama za Ekspo 2027. godine, jer nije samo Srbija dobila Ekspo, već i Evropa.

"Srbija je na evropskom putu i želimo da EU učestvuje zajedno sa nama u tome kako i na koji način da uredimo Ekspo i šta da predstavimo i nadam se pozitivnom ili bar delimično pozitivnom odgovoru", rekao je Vučić.

On je rekao i da je razgovarao sa predstavnicima EU i da će u Briselu razgovarati sa njima da zajedno učestvuju u pripremama i ponude svoje ideje. Rekao je i da se nada da će sve ovo uliti novu nadu i optimizam građanima, ali činjenicama, jer će ljudi videti kako će Beograd i Srbija da izgledaju i živeće u promenjenoj zemlji.

"Vozom od Aerodroma do centra Beograda za 15 do 25 minuta do 2026. godine"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se nada da će prva linija metroa u Beogradu biti otvorena pre kraja 2028. godine, a najavio je i da će do 2026. godine biti izgrađena pruga dužine 18 kilometara koja će omogućiti da se od Aerodroma do centra grada stiže za 15 do 25 minuta.

Vučić je rekao i da će stanica Prokop biti otvorena 20. oktobra, odnosno za dva meseca.

"Otvaramo novu velelepnu železničku stanicu u centru Beograda i gradimo 18 kilometara pruge. Sa Aerodroma ćemo moći da idemo direktno do Prokopa vozom. Idemo na Zemun, Altinu, Zemun Polje, skreće se do novog naselja Singidunum i dolazi se do aerodorma. Mi očekujemo da Aerodorm - Prokop bude ne više između 15 i 25 minuta", rekao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da voz mora biti izgrađen pre Međunarodne izložbe Ekspo.

"Posle se produžava dalje, ide ka stanici Surčin, do Nacionalnog stadiona. Dakle idete od Aerodroma do Nacionalnog stadiona, odnosno od centra grada do Nacionalnog stadiona za pola sata ovim vozom, zatim taj voz ide dalje na Jakovo i Obrenovac. Time spajamo centar Beograda sa Obrenovcem, Jakovom, Surčinom, Batajnicom, Kamendinom, Zemun Poljem, Altinom, Tošinim bunarom, Novim Beogradom i Beograd centrom", rekao je Vučić.

Kazao je i da pruga ide brzinom 120 kilometara na sat, a realizacija je predviđena do 2026. godine.

Vučić je rekao i da će Autobuska stanica u Beogradu biti gotova do 2025. godine, te da je za stari most na Savi pronađeno mesto gde će imati veliku uporebnu vrednost, a to je da spoji početak Zemuna sa velikim ratnim ostrvom, dodajući da će to kandidovati građanima.

Govoreći o tome šta sve javna preduzeća treba da urade za Ekspo, Vučić je rekao da su to investicije od 120, odnosno 140 miliona evra. Vučić je tu pomenuo Elektrodistribuciju Srbije, Elektromrežu Srbije, Srbijagas, Železnice.

Očekuje se i izbor članova kreativnog tima.

"Mi smo tu spremni da razgovaramo sa svim ljudima koji mogu da pomognu svojoj zemlji, koji imaju dobre ideje, ne interesuje nas politička orijentacija", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.